Namirnica koja SPREČAVA zatvor i pomaže u borbi sa viškom KILOGRAMA je tek skoro postala popularna

Pozitivno utiče i na zdravlje zuba i kose

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/stevepb

Čia semenke postoje već hiljadama godina, ali su tek poslednjih nekoliko godina postale vrlo popularne.

Zahvaljujući mnogim zdravstvenim prednostima i fantastičnim nutritivnim svojstvima, dobile su epitet superhrane.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bogate su proteinima, vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, cinkom i vitaminima A, B, D i E.

Osim što pozitivno utiču na naše fizičko zdravlje, odličan su saveznik svima koji žele da regulišu svoju težinu.

Preporučena dnevna doza čia semenki je od 20 do 30 grama, odnosno oko tri kašičice. Kako bi zadržale svežinu, poželjno je da ih držite u staklenoj posudi na suvom mestu. Mogu da stoje dosta dugo, a da ne izgube svojstva.

Pospešuju probavu

Foto/Pixabay/ValeriaLu

Čia semenke bogate su vlaknima, koja su izuzetno važna za regulaciju probave i održavanje optimalnog nivoa insulina. U 100 grama čia semenki nalazi se 34 grama vlakana, a preporučeni dnevni unos vlakana za odraslu osobu iznosi od 25 do 38 grama.

Osim što regulišu rad creva, vlakna pomažu u borbi protiv holesterola, povećavaju apsorpciju hranljivih materija i sprečavaju zatvor. Veliki udeo vlakana kod čia semenki čini ih idealnom namirnicom u svakodnevnoj ishrani. Osim toga, ove semenke mogu dosta da zasite, pa su odličan izbor i za borbu sa viškom kilograma.

Pomažu u očuvanju zdravih zuba

Svakodnevnom konzumacijom čia semenki može da se poboljša i oralno zdravlje. Sadrže minerale važne za očuvanje dentalnog zdravlja, među kojima su kalcijum, fosfor i cink. Kombinacija ovih minerala poboljšava čvrstoću zuba i sprečava loš zadah. Redovno uzimanje čia semenki pomaže zubima da ostanu zdravi i negovani.

Povećavaju energiju

Foto/Pixabay/gate74

Ove semenke na potpuno prirodan način napajaju naše telo potrebnom energijom, a tajna je u visokoj hranljivoj vrednosti. Redovno uzimanje čia semenki doprinosi povećanju energije i smanjenju popodnevnog umora. Jedan obrok čia sjemenki utiče gotovo jednako na porast energije kao i energetska pića. S jedne strane čia semenke podižu nivo energije, a s druge strane, zahvaljujući aminokiselini triptofanu, poboljšavaju san i deluju kao sredstvo za smirenje.

Utiču na zdravlje kose

Foto/Pixabay/Fernando Gimenez

Na zdravlje kose ne utiču samo različiti bjuti preparati nego i mnoge namirnice, među kojima su i čia semenke. Razlog je u tome što one sadrže omega-3 masne kiseline, bogate su vitaminom E i imaju visok udeo minerala cinka, kalijuma i magnezijuma. Omega-3 masne kiseline jedan su od osnovnih sastojaka za blistavu i zdravu kosu jer imaju hidratantna i protivupalna svojstva, pa podstiču cirkulaciju. Vitamin E ima snažna antioksidativna i regenerativna svojstva. Cink je važan za stvaranje keratina, a magnezijum i kalijum imaju regulatorno svojstvo, što pomaže u sprečavanju nastanka peruti i viška masti.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar