Apple i Google spremaju nov sistem za praćenje ZARAŽENIH, bez posebnih aplikacija (VIDEO)

Novitet bi trebalo da pomogne zdravstvenim službama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / iXimus

Apple i Google aktivirali su u maju novi API (Application programming interface), koji razmenjuje informacije među mobilnim telefonima i tako prati širenje korona zaraze.

Pomenute informacije prikupljaju specijalizovane aplikacije za praćenje kontakata, koje su se pokazale uspešnim u brojnim državama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Saopšteno je da tehnološki giganti rade na novoj fazi implementacije ovog rešenja koje neće podrazumevati preuzimanje mobilne aplikacije, već će činiti deo Android i iOS operativnog sistema.

Ažuriranje u narednim nedeljama

Drugim rečima, svi korisnici ažuriranih Android i Apple uređaja uskoro će moći da uključe opciju praćenja kontakata i dobiju obaveštenje ako su bile u kontaktu s osobom, koja je testirana pozitivno na COVID-19.

Promena bi trebalo da unapredi praćenje pandemije i pomogne zdravstvenom sistemu. Ažuriranje se očekuje u narednim nedeljama, dok iOS 13.7 u beta varijanti već ima ovu funkciju, prenosi portal Bug.

Specijalizovane mobilne aplikacije i dalje su potrebne da bi zaražene osobe u njih, uz poseban identifikacioni broj, unele podatak o pozitivnom testu. Potom ih sistem označava kao zaražene i njihovim kontaktima šalje obaveštenje.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar