Ove godine nikad VIŠE posla: Srpski carinici zaplenili SAKRIVENE milione (FOTO)

Pandemija je desetkovala putovanja i prelaske državne granice, do polovine avgusta srpski carinici su zaplenili 5,5 miliona evra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Uprava carine

Pandemija je desetkovala putovanja i prelaske državne granice, ali su ti ređi putnici nosili znatno veće količine deviza i to neprijavljenih.

Do polovine avgusta srpski carinici su zaplenili 5,5 miliona evra, čiji su vlasnici propustili da ih prijave. Tokom čitave prošle godine otkriveno je i oduzeto tri miliona evra. Od 2013. godine do danas u državni budžet direktno se slilo oko – 30 miliona zaplenjenih evra.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs  

Prilikom ulaska u Srbiju, baš kao i u zemlje Evropske unije, putnik je dužan da prijavi sumu veću od 10.000 evra. Najčešće oni koji ga i nisu stekli legalno, to ne čine. Prekobrojne novčanice kriju na najrazličitije načine. Carinici su devize pronalazili u cipelama, hlebu, prašku za veš, keksu, čaju…

Najveći broj deviznih prekršaja zabeležen je u julu, kada je na našim najvećim prelazima zaplenjeno skoro milion i po evra – objašnjavaju u Upravi carina. – Bili su sakriveni na svim mogućim i nemogućim mestima: od fabričkih šupljina vozila, iza i ispod sedišta, kao i u njihovim naslonima, zatim, u prostoru i oko rezervnog točka i klime, pa sve do ušivanja svežnjeva novčanica u postavu kofera, jastuke, prsluke i specijalne platnene pojaseve oko struka.

Rekordna zaplena neprijavljenih deviza zabeležena je prvog dana po otvaranju prelaza za putnički promet. Carinici su 22. maja na graničnom prelazu Špiljani, između Srbije i Crne Gore, sprečili pokušaj krijumčarenja više od pola miliona evra.

FOTO GALERIJA ISPOD

Iskusnim carinicima je bilo sumnjivo što se četrdesetogodišnji turski državljanin, u luksuznom “mercedesu”, među prvima pojavio na granici, a nije reč o lokalnom stanovniku – objašnjavaju carinici. – Putovao je sam sa vrlo malo prtljaga, a rekao je da je iz Crne Gore krenuo u Tursku. Svaka šupljina tog luksuznog automobila bila je ispunjena novcem, a zahvaljujući dokazima koje su obezbedili carinici, tužilaštvo je odmah moglo da “obezbedi boravak u zatvoru”. Posebno je opasno to što postoji mogućnost da su velike sume novca, koje se krijumčare, zapravo stečene na neki nelegalan način. Često taj novac potiče iz kriminalnih aktivnosti i služi za njihovo dalje finansiranje.

KRIJU GDE STIGNU
JEDAN od najslikovitijih primera upornosti i maštovitosti putnika kada je skrivanje neprijavljenih deviza u pitanju je svakako devizni prekršaj koji se dogodio 13. jula na prelazu Gradina – objašnjavaju carinici. – Jedna porodica je pokušala da prokrijumčari 100.000 funti skrivenih u gotovo svim stvarima koje su sa sobom poneli na put.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar