Mistična Transilvanija: Zemlja dvoraca i dom grofa Drakule (FOTO+VIDEO)

Prelepa priroda i lokalne legende su zaštittni znaci ovog dela Rumunije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/epicioci

Erdelj ili Translivanija je istorijsko-geografska oblast smeštena u današnjoj Rumuniji.

Kraj prelepih prirodnih pejzaža i veoma zanimljive i burne istorije postao je čuven daleko izvan granica Rumunije po pričama o grofu Drakuli koji je rođen u Transilvaniji, u gradiću Sigišoara, i koji je njome vladao uz najsvirepije moguće metode zastrašivanja i kažnjavanja svojih suparnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ime oblasti se prevodi u bukvalnom smislu i znači “preko šume”, a kao što joj ime i kaže, ta oblast je regija koja je prekrivena gustom šumom.

Istorija i geografija Transilvanije

Erdelj je nekada bila samostalna teritorija, večito između Mađarske i Rumunije, a na kraju je pripojen rumunskij državi u čijem je sastavu i danas. U ovoj oblasti uslovi za razvoj turizma su odlični. Prvenstveno zbog bogatog i raznovrsnog životinjskog sveta. Karpatske planine su dom vukova, riseva i najveće evropske populacije mrkih medveda.

Ljubitelji zimskih sportova na više lokacija u Transilvaniji mogi uživati u savršenim uslovima za aktivan odmor.

Foto/Pixabay/trallala67

Transilvanija je odlična destinacija i za one koji vole egzotična putovanja, jer postoje mnoge zanimljive ture koje se sprovode zabačenim, starim civilnim i vojnim putevima kroz prelepe predele Erdelja, koji sa obe strane puta ima zanosne pejzaže. Mnogobrojni fenomenalno očuvani srednjevekovni dvorci su magnet za turiste.

Ulazak u njih predstavlja povratak u prošlost.

Foto/Pixabay/Georgex25

Drakulin rodni kraj

Vlad III Cepeš, kasnije poznat kao Grof Drakula, rođen je u malom transilvanijskom gradu pod imenom Sigišoara. Prelepo mesto koje sa pravom nosi naziv “biser Transilvanije“ danas ceo svet zna kao rodno mesto surovog vladara. U samom gradu vreme kao da je stalo.

U srednjevekovnoj tvrđavi do koje se dolazi starom popločanom ulicom i dan danas se živi i radi, drveni sat iz 17. veka još uvek kuca, život teče skoro istim tempom kao u vreme kada je Transilvanijom vladao Grof Drakula.

Foto/Pixabay/mirceagrau

Vlad III Drakul rođen je polovinom 15. veka kao sin tadašnjeg vladara Vlada II. Priče o njemu su počele da kruže i dobijaju epitet epskog zla zbog njegove brutalnosti. Još kao mlad vladar svoje protivnike je žive nabijao na kolac i ostavljao ih da se danima muče dok konačno ne umru.

Veruje se da je posebno okrutan postao posle kraćeg zarobljeništva koje je “odslužio“ kod Osmanlija a još više posle tragične smrti svoje prve supruge koja se tokom jedne osmanlijske opsade bacila sa vrha kule.

Foto/Pixabay/ML5909

Globalnu popularnost Drakula stiče ubrzano posle 1897. godine u kojoj ga je Brem Stoker učinio vampirskom legendom. Posle toga sve je više priča i legendi o svireposti ovog vladara izašlo na svetlost dana i gotovo je namoguće podvući liniju šta je od toga istorijska istina a šta produkt bujne mašte.

Foto/Pixabay/MolnarSzabolcsErdely

Jedno je sigurno, Transilvanija je bajkovita, mistična i jedinstvena. Svojim posetiocima ova oblast nudi gotovo sve. Prelepu i očuvanu prirodu, šume bogate najlepšim evropskim divljim životinjama, očuvane srednjevekovne zamkove, prebogato kulturno-istorijsko nasleđe…

Ako želite osetiti i probati drugačiji odmor preporučuje se da u prijatnim jesenjim mesecima provedete Noć veštica u Transilvaniji, u Drakulinom zavičaju. Naravno, ako se usudite…



Izvor: Objektiv.rs, zanimljivageografija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar