Verbena: Prelepi sitni cvetići koji krase vrtove i žardinjere (FOTO+VIDEO)

Ona se lako gaji i preporučuje se i početnicima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/flomo001

Verbenu (vrbenu) ili sporiš su stari narodi smatrali čarobnom i svetom biljkom, od koje su pravili čajeve i lekovite kupke.

Za verbenu kažu da je jedna od najlepših cvetnica, a njen uzgoj nije težak, zbog čega se preporučuje početnicima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U pitanju je jednogodišnja biljka, koja je prvenstveno balkonsko cveće.

Ova biljka je ukrašena sitnim cvetovima raznih boja, koji leče na kišobrančiće i mogu biti jednobojni ili u dve boje. Cvetovi verbene su crvene, ružičaste, plave, ljubičaste ili bele boje, a sve češće su i šareni. Listovi su takođe interesantni, nazubljeni su i imaju dlačice po sebi, tako da su mekani na dodir.

Foto/Pixabay/GoranH

Uz malo pažnje i nege uživaćete u ovoj biljci koja je prelepi ukras za svaku baštu ili terasu, a cvetaće od proleća pa do ranih mrazeva. Ona raste u širinu do 30 cm i visinu od oko 20 cm.

Postoje različite vrste ove biljke, one koje rastu kao stablo, zatim one koje formiraju grm, kao i viseće koje formiraju predivne slapove od cveća.

Foto/Pixabay/jesuisaujardin

Svoju lepotu verbena će pokazati ukoliko joj omogućimo sunčano ili senovito mesto, lako i hranjivo zemljište. Ali dobro podnosi suvo i vetrovito vreme.

Ako su visoke temperature, a ako se zemljište ne đubri i ne zaliva dovoljno, ova biljka može da izgubi cvetove. Ukoliko joj omogućimo povoljne uslove, zalivanje jednom do dva puta nedeljno je sasvim dovoljno.

Foto/Pixabay/Deedster

Takođe, ova biljka će biti bogata cvetovima ako je orezujemo. Osim toga precvetale cvetove treba redovno odstranjivati i to zajedno sa delom grančice sve do sledećih listova. Takođe je važno da ne dozvolimo da grane budu preduge.

Pošto je ovo jednogodišnja biljka, ako želite da je imate stalno u bašti ili žardinjeri treba je saditi svake godine.

Zasadite je krajem februara u saksije i stavite je u prostoriju gde je najniža temperatura 15 stepeni. Sredinom maja mlade biljke možete da presadite u baštu.



Izvor: Objektiv.rs, poljosfera.rs, cvecarstvo.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar