Za led na Grenlandu više nema spasa

Grenlandska ledena ploča godišnje gubi više od 280 milijardi metričkih tona leda koji se otapa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Barni1

Led na Grenlandu otopio se do tačke nakon koje nema povratka, a napori za usporavanje globalnog zagrevanja neće je spasiti od raspadanja, pokazuje nova studija istraživača na Državnom univerzitetu u Ohaju, piše CNN.

“Čak i kad bismo vratili klimu kakva je bila pre 20 ili 30 godina, još uvek bismo prilično brzo gubili masu”, rekao je jedan od autora studije profesor Jan Hovat.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Grenlandska ledena ploča godišnje gubi više od 280 milijardi metričkih tona leda koji se otapa, što je najveći pojedinačni doprinos porastu globalnog nivoa mora, saopštila je vodeća autorka studije iznijela je Mikalea King.

Ona je navela da je gubitak leda poslednjih godina tako veliki da je doveo do merljivih promena gravitacijskog polja iznad Grenlanda.

Otapanje leda na Grenlandu doprinosi sa više od milimetra porastu nivoa mora svake godine i verovatno će se to dodatno pogoršavati.

Autori su otkrili da se nakon 2000. godine ledena površina smanjila toliko brzo da snežne padavine ne bi mogle nadoknaditi izgubljeni led čak ni kad bi se klima promenila.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar