Dipladenija: Puzavica raskošnih boja (FOTO+VIDEO)

Ova biljka je laka za gajenje, a daje prelepe cvetove u više boja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/KRiemer

Dipladenija je poreklom iz Južne i Centralne Amerike, a poznata je i po nazivu brazilski jasmin.

Ova biljka je vrsta penjačice koja cveta u letnjem periodu i veoma lepo izgleda u baštama, ali i na terasama. Veoma voli sunce, pa joj ne smetaju ni jake vrućine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kada joj odgovaraju uslovi, veoma lepo cveta, a veoma je otporna i nije mnogo zahtevna.

Za rast joj treba oslonac, ali ne može sama da se hvata pa joj morate pomoći vezivanjem. Stabljike ove biljke mogu dostići do 3 metra, a ispunjene su mlečnim sokom, koji ne deluje prijatno na kožu. Listovi su jajastog oblika, na vrhu su zašiljeni, a cvetovi su veoma lepi i raskošni, a mogu biti crveni, beli, žuti ili ružičasti.

Cvetovi nemaju miris, a podsećaju na trube.

Foto/Pixabay/sarangib

Možete je saditi u žardinjerama sa kojih će padati, pa ćete da dobijete efekat cvetnih slapova. Ova ideja je dobra za osunčane terase, gde će biljka da ima dovoljno sunca jer ga veoma voli, a vi ćete imati prelepu zaštitu od sunca.

U toplijim krajevima je čak sade blizu gelendera, pa je prizor kada se ova biljka penje uz rukohvate prelep i neodoljiv.

Foto/Pixaby/WFrany

Ova predivna puzavica cveta od maja, kada i počinju malo veće temperature, ali glavno cvetanje, kada joj se pojavljuju cvetovi u najvećem broju , je u toku vrelih letnjih meseci. Temperatura koja je idealna za nju je od 15 do 30 stepeni. Gaji se uglavnom kao baštenska biljka, a u toplijim krajevima može i da prezimi napolju.

Dipladenija je biljka penjačica, pa ako hoćemo tako da je odgajamo trebamo da joj ostavimo glavnu granu, a da joj odrezujemo precvetale cvetove, ali ako želimo da je gajimo kao grmoliku biljku, treba je orezivati, seći joj vrhove da se više grana u stranu i držati je u sobnim uslovima ili na balkonu.

Foto/Pixabay/douvelos

Zalivanje odstajalom vodom je topla preporuka svakog baštovana. Vodu možete da prokuvate da biste je oslobodili hlora ili je može, ako imate uslova, držati u velikim otvorenim sudovima. Za dipladeniju se često misli da je jednogodišnja biljka, u stvari, to je višegodišnja biljka.

Ako vaša dipladenija baš naglo raste, već u prvoj godini mora se presaditi dva do tri puta.

Nakon toga ona se presađuje svakog proleća. Nekada umesto presađivanja možete samo da joj zamenite površinski sloj zemlje.



Izvor: Objektiv.rs, floraekspres.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar