Čajevi i kupke: Tri biljke koje najviše pomažu kod nesanice (RECEPTI)

Probajte neki od prirodnih lekova

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels.com/ Andrea Piacquadio

Nedostatak sna se na brojne načine odražava na naše zdravlje, od nervoze do slabljenja imuniteta.

Nesanica ili problemi sa spavanjem su odavno postali boljke modernog doba, a sve veća količina strasa kojem smo svakodnevno izloženi, samo povećava ove probleme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, možete da probate čajeve ili kupke od tri moćne biljke, koje dokazano smanjuju stres.

Hmelj

Ova biljka je odličan prirodni sedativ, umiruje živce, leči teskobu i pomaže kod problema sa spavanjem – zahvaljujući hemijskoj supstanci metilbutanol. U mnogim zemljama u jastuke stavljaju sušeni hmelj jer poboljšava kvalitet sna.

Kod problema sa spavanjem napravite čaj koji daje podjednako dobre rezultate kao jastuk pun hmelja ili kupka.

Foto/Pixabay/ klickblick

Kupka: U lonac sipajte 2 litra hladne vode, dodajte 200 grama osušenog hmelja i stavite na šporet. Ostavite da ključa na laganoj vatri pet minuta pa procedite. Ulijte u kadu punu vode i opuštajte se u njoj 20 minuta.

Čaj: Jedna šolja nakon večere, a druga pre spavanja – prokuvajte 50 grama hmelja u pola litra vode.

Lavanda

Ova čudotvorna biljka od davnina je poznata kao odličan lek za nesanicu, smanjuje stres, opušta mišiće, poboljšava probavu…

Čaj: Dve kašičice cvetova lavande prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite deset minuta. Zasladite medom i popijte pre spavanja. Jednu šolju čaja možete da popijete i ranije tokom dana kako biste se opustili.

Foto/Pixabay/ Couleur

Kupka: Nakapajte nekoliko kapi lavandinog ulja u kadu i opuštajte se u kupki 20 minuta. Kupku možete napraviti i tako da prvo pripremite čaj od lavande jače koncentracije i ulijete ga u kadu punu tople vode.

Majčina dušica

Lekovita svojstva majčine dušice nalaze se i u cvetovima i listovima. Odlična je za opuštanje mišića i dobar san. Osim toga, ima protivupalna, antibakterijska, antivirusna svojstva, a pomaže kod problema sa disajnim putevima.

Koristi se za regulaciju menstrualnog ciklusa i ublažavanje menstrualnih bolova, kod reumatskih tegoba… Ova biljka je bogata gvožđem, vitaminom C, kalcijumom, eteričnim uljima, taninom i flavonoidima.

Foto/Pixabay/Hans Braxmeier

Čaj: Kašiku majčine dušice prelijte sa dva decilitra vruće vode, poklopite i ostavite pola sata kako bi otpustila lekovita svojstva. Čaj od majčine dušice je gorak pa ga nije loše malo zasladiti medom, lakše ga je popiti.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar