Dablin: Svetska prestonica piva i grad mostova (FOTO+VIDEO)

Irci su veoma gostoljubiv narod i to ćete svakako osetiti ako odete na putovanje u ovu zemlju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/clairetardy

Irska je zeleno ostrvo, zemlja “ginisa”, starih Kelta i Vikinga, svetog Patrika i brojnih srednjovekovnih dvoraca, na čijoj istočnoj obali se smestio Dablin, glavni grad kojem su ime Dubh Linn dali stari Vikinzi, a znači “crni bazen”.

Ovaj grad nastao davne 841. godine, razdvaja reka Lifi na severni i južni deo, koji povezuje mnoštvo živopisnih mostova.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovaj komforan i stari grad koji odiše keltskom kulturom, pun je života, bez solitera, s razlogom nosi epitet glavnog grada smaragdnog ostrva, budući da je polovina zemlje prekrivena zelenim lugovima.

Poznat je i kao grad dvoraca, mostova, pabova i piva, svojom specifičnom arhitekturom i znamenitostima posetiocima može mnogo toga da pruži.

Pabovi i pivo

Opšte je poznato da je Dablin svetska prestonica piva. Čuveni Templ bar je nekadašnja boemska četvrt koja je vremenom postala ulica pabova i zabave. Pabovi odišu duhom prošlih vremena i nezaobilazna su mesta ako želite da upoznate istinski Dablin i njegove stanovnike.

Foto/Pixabay/LNLNLN

U mnogobrojnim pabovima uživo se svira tradicionalna irska muzika, i ako ste turista u ovom gradu ne smete propustiti da obiđete neke od njih. Tu i tamo još uvek se može naići na neku skrivenu staru antikvarnicu ili galeriju, crtača portreta. Takav nepretenciozan spoj savremenog i tradicionalnog, kakav danas teško da se igde može naći, ovde se može videti u svakoj ulici i gradskom kutku.

Foto/Pixabay/Maguiss

Reka Lifi i Ha’Penny most

Kako se Dablin nalazi na ušću reke Lifi u Irsko more, oduvek je bio važna luka. Danas se uz reku nalazi dugačko šetalište, ali zbog oštrog vetra koji retko kada prestaje, nije najprijatnije šetati. Ona Dablin deli na južni i severni deo, a sve turistički bitno je u južnom. U užem centru preko reke prelazi oko 20 mostića, od kojih turisti najviše pažnje obraćaju na onaj sa kraja 19. veka, Ha’Penny. Ime je dobio zbog mostarine u iznosu od pola penija koja se naplaćivala svim korisnicima mosta sve do 1919. godine.

Foto/Pixabay/ugglemamma

Kultura i arhitektura

Sama arhitektura grada je fascinantna, jer su fasade kuća vrlo živih boja. Na taj način su hteli da postignu smanjenje monotonije, pošto su sve kuće sličnih dimenzija, spojene u nizu i dvospratne.

Foto/Pixabay/TuendeBede

Za sve ljubitelje kulture, grad vrvi kulturno istorijskim spomenicima. Jedan od najvažnijih i najpoznatijih je Trinity College. Ovaj univerzitet osnovala je 1592. godine kraljica Elizabeta I, a pohađali su ga velikani svetske književnosti poput Oscara Wilde-a i Samuela Beckett-a.

Foto/Pixabay/Gigglekid

Zanimljivosti koje još nudi ovaj grad su Dablinski dvorac, s tornjem iz 13. veka, kao i interaktivni muzej Dablina, u kojem je oživljen srednjovekovni život grada.



Izvor: Objektiv.rs, playtravel.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar