Srbija sa šest proizvođača pregovara o vakcini: Kisić objasnila u kojim situacijama deca neće ići u školu

"Postoji i model potpune onlajn nastave. Oni đaci koji ne budu mogli da pohađaju nastavu, to mogu i onlajn"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS printscreen

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je sada osnovno to da i nastavno i vannastavno osoblje i svi đaci treba da dođu u školu kada nemaju znakove respiratorne infekcije.

“I roditelji su nam tu saradnici. Roditelji treba da obezbede i da dete ima masku, koja može da bude i epidemiološka i hirurška i platnena”, istakla je Kisić Tepavčevićeva za RTS.

Dete, dodaje, pre ulaska u školu treba da nosi masku, prenosi RTS.

“S obzirom na to da dete ima svoj prostor koji je najmanje četiri metra kvadratna, u tim uslovima dete može da skine masku onda kada sluša nastavu, ne priča i ako se ne oseća komformo. Kada idu na odmore i u sanitarne prostorije, trebalo bi da nose maske”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

U školi, napominje, nema kabinetske nastave.

“Ne menjaju učionicu. Nakon odmora ona se vraćaju na isto mesto. Dovoljno je čišćenje prostorija najmanje dva puta u toku dana i pre početka nastave, kao i po potrebi. Prioritet je zdravlje dece, bezbednost i efektivno školovanje. Svi koji imaju bilo kakav simptom ne treba uopšte da dođu u školu”, kazala je zamenica direktora “Batuta”.

Ako se u nekom slučaju simptomi razviju, nastavnik treba da prekine nastavu, a ako su u pitanju deca, ona treba da se obrate nastavniku, onda idu u sobu za izolaciju i zovu se roditelji.

“Postoji i model potpune onlajn nastave. Oni đaci koji ne budu mogli da pohađaju nastavu, to mogu i onlajn”, kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Ona je govorila i o eventualnim vakcinama, ističući da je proces kroz koji prolaze vakcine veoma strok i sa striktnim kontrolama.

“Ona koja se odobri za našu zemlju, mora da prođe sva ispitivanja naše Agencije za lekove i medicinska sredstva. U ovoma momentu, pregovaramo sa više proizvođača, šest se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, i sa više zemalja pregovaramo. Nije od presudnog značaja zemlja porekla, koliko je bitno da vakcina bude bezbedna i efikasna”, zaključila je Darija Kisić Tepavčević.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar