UŽIVO

KORONA u Srbiji POSUSTAJE: Najnoviji podaci pokazuju da je sve manje pacijenata na respiratorima

Pratite najnovije informacije o virusu u našoj zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen

U poslednja 24 sata na korona virus je testirano 8.086 osoba, ukupno 762.229, njih 235 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo šest lica.

Prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima se u bolnicama širom Srbije nalazi 91 pacijent, što je najmanji broj još od 5. jula (81).

15.58 – Šarčević: “Nastava se može promeniti ukoliko nastavnici procene da je to dobro za decu. Zavod za unapređivanje pravi plan rada. Nastavnici ne rade svi po istim udžbenicima, to su individualne procene, svi rasporedi časova su usklađeni sa nastavom na daljinu.”

15.55 – Kisić Tepavčević: “Ukoliko se simptomi jave tokom boravka u školi postoje već jasne procedure. Ko ima bilo kakve simptome neće ići u školu. Nastavno i vannastavno osoblje je isto odgovorno i mora voditi računa o svom zdravlju. Kada je dete bolesno ono se obrati nastavniku, te se ono izolueje, obaveste se roditelji, te ono biva epideiološki istraženo i testirano kako treba.”

Foto: Printscreen

15.54 – Mladen Šarčević: “Maske će nabavljati sami roditelji jer toliki broj ne možemo da finansiramo. Mi ćemo obratiti pažnju na učeničke domove i institute.”

15.51 – Mladen Šarčević: “Ja radim ovaj posao 40 godina, mi smo direktorima dali dovoljno signala, deo je otišao i u javnost. Dobar direktor organizuje rad za deset sati. Škola je specifičan organizam koji živi. Negde imate one koji rade u dva grada ili sela i to je nešto što posebno treba organizovati. Uradili smo onlajn probu male mature mnogo pre vremena, pa ćemo i ove specifičnosti škole savladati.”

15.46 – Mladen Šarčević na pitanje Objektiva: “Tehnologija nastave nam omogućava da radimo na takav način. Stručni predmeti se rade već sada i snimaju se kako bi išli po programu. Ono što je važno da se zdravstveni uslovi ispune. Biće dispanzera i dalje i izolacije. Ali apel je na roditelje da budu deci najbolji projatelji. Biće oni relaksiraniji u odnosu na prvi period, ali nedeljno će se pratiti paketi koji idu u škole. Svest i savest je najbitnija. A biće i sankcija ako ne budu mogli da se na njih apeluje.”

15.40 – Mladen Šarčević na pitanja Objaktiva: “Odeljenja se formiraju prema broju učanika i tako se finansdiraju i kadrovi. U osnovi su niža odeljenja manja ali ne i za po 15 učanika. Da bi učenik imao 4 metra kvadratna za sebe to nije moguće bez deljenja učanika na manje grupe. Prosek će biti verovatno 12-13.  Neće to značiti da će biti po dva nastavnika, jer se uklapati u nedeljnu normu o radu. 40 sati je radna nedelja i to je u tri strukture – 24 časa rada sa decom, 10 sati pripreme za nastavu i ostatak za onlajn nastavu. Veći deo nastave je snimljen. Nastavnik koji radi od petog do osmog će veći deo raditi od kuće i niko im neće smanjiti platu zbog toga. Ne može istovremeno da nastavnik drži časove i da snima na platformi, pa je usaglašeno ono što se radi uživo i na TV-u.”

15.38 – Kon: “Ne doživljavam da je ovo nešto gde će biti problema. Sigurno neće sanitarna inspekcija da dolazi u škole. Za građanje ja postavljam pitanje da li je obaveznost jednaka odgovornosti.”

15.35 – Kisić Tepavčević: “Vakcinacija je najviše doprinela razvoju čovečanstva. Sada smo svedoci šta se dešava kada vakcine nema. Proizvodnja vakcine ima jasno definisane faze koje mora da prođe. Bezbednost i efektivnost su najvažnije. Svaka vakcina koja uđe u našu zemlju prolazi bezbednosnu proceduru koju ima naša zemlja bez obzira na onu koju vakcina prođe u toj zemlji u kojoj se proizvodi.”

15.31 – Mladen Šarčević: “Kod male dece je potrebno ponavljati pravila kako se ne bi vratili ponovo na televizor. Nekoliko opomena i i isključenja će biti, a zatim i ukori. O fakultetima će tek biti govora naredne nedelje. Razgovarali smo o studentskim domovima. Do kraja nedelje će Arena će biti laki kovid centar, a rezultati će se čekati u Loli. Studenti u domovima su najrevnosniji, ali problem su oni koji žive kod roditelja. Uredba oko polaganja ispita na daljinu je opovrgnuta kao neprimerena. To smo prihvatili jer su to rekli stručnjaci.”

Foto: Printscreen

15.24 – Predrag Kon: “Kada se razmišlja o tome kako da se stvore bezbedni uslovi u školi razmlišlja se o tome koliko to može biti efikasno. Roditelji da sardađuju da mere deci temperaturu. Dete treba da nosi masku neprekidno, ali to je preporuka. Ipak, ako ne može da izdrži tokom časa može da odloži masku. Ipak, Mi smatramo da je najpametnije da se nosi maska tokom svih dva i po sata koje provodi na nastavi. O ovome postoji čitav niz mera koje se preduzimaju, čišćenje i dezionfekcija površina. Na primer kolektivni sportovi na mogu da se tolerišu, već samo razgibavanje. Na primer, pevanje može da poveća izlučivanje virusa, te neće biti pevanja u horu. Ali nema ni navijanja i skandiranja. Svima i učenicima i roditeljima će biti dostupno približavanje ovih pravila, pa i putem medija. Postoji niz pitanja. Rizik polaska u školu je nešto što treba maksimalno smanjiti, a maksimalno smanjenje maske je jedno rešenje i o tome roditelji treba za start da porazgovaraju sa decom.”

15.23 – Predrag Kon o nabavci vakcine: “Ne znam da li je bilo pregovora sa ruskom kompanijom, ali da će nabavke vakcine biti, biće.”

15.21 – Mladen Šarčević: “Srednja škola da rade nedeljno po grupama, što će opet organizovati po školama. Fondovi časova će biti dovoljno veliki. RTS planeta će biti za sve dostupna prepodne za niže razrede, a kasnije za srednjoškolski uzrast.”

15.11 – Mladen Šarčević: “Mi u poslednjih mesec dana predsatvljamop različite modele po kojima može da se radi u no0voj školskoj godini. U prvom piku je glavno bio da sa decom mlađom od 12 godina je bilo da jedan rositelj bude sa decom. Preko 22 odsto roditelja ne moža da ostane sa decom kod kuće. Sada predlažemo jedan od modela koji je prihvatljiv i za decu i za roditelje. Ovaj model je da deca od 1-4. razreda idu u redovnu nastavu, ali će odeljenja biti podeljena da bi se ispoštovala distanca od jednog deteta na 4 metra kvadratna. Izmeštaće se i klupe u učionicama i omogućiće se radni prostor u pomoćnim prostorijama. Rukovodili smo se i radnom listom predavača. Zakon o radu o sistemu obrazovanja i vaspitanja. Nastavnik ne može da ima više od 40 sati rada sa učenicima. Ako uzmemo da će časovi trajati samo 30 minuta, imamo i opciju da se sve radi na daljinu. Da bi se to izbeglo radiće se u blokovima. Prva grupa će raditi od 8 časova, dok će iza nje počinjati sve vezano za drugu grupu. Od 14 časova idu stariji osnovci. Škole će praviti programe prema osobenostima razreda. Modifikovaće se model nastave prema programima razreda. Preporučuje se redovna nastava za prvi i peti razred. U toku septembra se mogu opredeliti roditelji za samo onlajn nastavu. Zadržavaćemo se na sumativnom radu. Neće biti šetanja po školi od kabineta do kabineta. Određeni predmeti se neće moći raditi na isti način, kao što su muzičko i fizičko, gde će se konstantno nositi maske.”

15.08 – Darija Kisić Tepavčević: “Od početka epidemije testirano je ukupno je 762.229 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 642. Ukupan broj aktivnih slučajeva 8.789. Ukupan broj izlečenih je 18.965 U Dragiše Mišvić je hospitalizovano sedmoro dece i pet majki. Najveći broj laboratorijski utvrđenih slučajeva je sa terirorije grada Beograda.”

U Palati Srbija se održava još jedna konferencija za medije Kriznog štaba vezana za koronavirus u Srbiji.

Objavljeni najnoviji podaci: Stigle DOBRE VESTI u vezi sa koronavirusom u Srbiji



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar