Beograd i Novi Sad ostali žarišta, u OVA dva grada u Srbiji OPAO broj zaraženih koronom

Na današnji dan broj obolelih je povećan u Leskovcu i Kruševcu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv/Ilustracija

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kazao je danas da su i dalje Beograd i Novi Sad dva grada sa najvećim brojem aktivno obolelih i novootkrivenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Gojković je, na konferenciji za štampu, kazao da se na današnji dan nešto povećan broj u Leskovcu i Kruševcu, a opao u Šapcu i Valjevu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović preneo je da je u zadnjih 24 sata u toj ustanovi izvršeno 156 pregleda, od kojih je 30 pacijenata bilo u stanju koje je zahtevalo hospitalizaciju.

U klinici se, prema njegovim rečima, trenutno nalazi 61 pacijent na bolničkom lečenju, od kojih četiri na intenzivnoj nezi na invazivnoj ventilaciji, te osam na drugim formama ventilacije.

Stevanović je kazao da, kada se uzme u obzir da je ranije bilo više od 300 pregleda dnevno, aktuelni broj jasno manji.

„U samom početku julskog dela priče predominirale su osobe mlađeg i srednjeg uzrasnog doba, a sada se vraća deo pacijenata starije životne dobi. Težina kliničke slike ostala je slična – 20 odsto zahteva bolničko lečenje, a ostali mogu na kućno lečenju“, objasnio je on.

Kazao je da je na Infektivnoj klinici od početka pandemije pregledano više od 20.000 osoba, urađeno više od 5.000 rentgenskih snimaka pluća, uzeto 10.000 uzorkovana brisa, lečeno 2.800 bolesnika.

Infektivna klinika najveći trijažni centar

Naglasio je da je Infektivna klinika najveći trijažni centar, ali da postoje još tri u kojima je situacija slična. Gojković je preneo da je situacija u Kliničkom centru Vojvodine slična.

„Juče pre pet meseci smo imali prvog kovid pacijenta. Trenutno imamo 244 na lečenju“, kazao je on.

Pomoćnik direktora insituta „Batut“ Darija Kisić-Tepavčević rekla je da je u ovom trenutku 3.154 kovid pacijenata hospitalizovano.

Kada je reč o deci prenela je da se u KBC Dragiša Mišović nalazi sedmoro dece, na GAK-u tri trudnice koje su pozitivno testirane, u KC Niš jedno dete, u Opštoj bolnici u Šapcu jedno dete.

Situacija na KiM

Kisić-Tepavčević prenela je da je u ovom trenutku na KiM hospitalizovano 89 osoba, a 424 je u izolaciji.

Od tog broja 82 se nalaze u KBC Kosovska Mitrovića, po dve u KC Kragujevac i Niš, i dve u KBC Dragiša Mišović, a jedna u KC Srbije.

U poslednja 24 sata, prema njenim rečima, nijedna osoba sa područja KIM nije preminula.

Kada je reč o privatnim laboratorijama osam je podnelo odgovarajuću dokumentaciju za dobijanje prava na testiranje, a donošenja rešenja je u finalizaciji



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar