SVE JE JASNO

Amerika će na sve načine podržati dijalog! Godfri izneo stav Vašingtona o sudbini Kosova

Ambasadro SAD u Beogradu govorio je o stavu Vašingtona o dijalogu Beograda i Prištine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Twitter

Američki ambasador Entoni Godfri izjavio je da SAD podržaju dijalog između Beograda i Prištine, navodeći da su oni zadovoljni zato što se nastavlja Briselski dijalog.

“Na sve moguće načine na koje možemo mi ćemo to podržati”, rekao je Godfri za TV Hepi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je istakao da SAD očekuje da će Srbija nastaviti da igra ulogu vođe na Zapadnom Balkanu i na tome će se, kaže, angažovati.

Na konstataciju novinara da ovde postoji predubeđenje da je i Evropi i Americi potrebna slaba, a ne jaka Srbija, Godfri kaže da to nije tačno, jer, prema njegovim rečima, najstablnija zemlja je uspešna zemlja.

“Susedi takođe žele da njihovi susedi budu bogati jer to znači da će čitav region biti u boljem položaju. Divim se radu predsednika (Aleksandra) Vučića i premijerke (Ane) Brnabić koji se trude da unaprede i da povežu ljude na Zapadnom Balkanu i SAD podržava ideju “mini šnegena”. Verujemo da će se podstaći inevsticije u saobraćaju, infrastrukturi…”, dodao je američki ambasador.

Godrfri dodaje da je to “u srcu” onoga na šta se fokusirao američki zvaničnik Ričard Grenel.

“On veruje da možemo da pokažemo ljudima u Prištini i Beogradu ekonomsku vrednost saradnje i onda će biti više podrške za teške političke odluke koje treba da se donesu”, naveo je Godfri.

Pažnja je, kaže, usmerena da tome da se pokuša da se omogući privredama Beograda i Prištine da imaju tešnje veze i zato se toliko insistira da se ukinu carine, jer je, po njegovoj oceni, to je velika prepreka da se dijalog pokrene unapred.

“Milslimo da je velika uloga na privatnom sektoru, ne samo u tome da Beograd i Prištinu zbliži već i u borbi protiv kovida 19”, istakao je ambasador.



Izvor:

Komentari (1)

Ostavite komentar