Unuk Žaka Kustoa otkrio veliki projekat: Podvodna baza “Proteus” koštaće 135 miliona dolara (VIDEO)

Dizajnirana je kao dvospratna kružna zgrada s nekoliko modularnih kapsula

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Yves Behar / Fuseproject / Fabien Cousteau Ocean Learning Centre / Ferrari / Profimedia

Šezdesetih godina prošlog veka svi su bili sigurni da ćemo do početka narednog stoleća osvojiti Mars, a putovanje u podvodne gradove postaće uobičajeno. Da li će se naši potomci vratiti ovoj ideji?

Unuk legendarnog Žaka Kustoa, ronilac Fabijen Kusto, pokrenuo je inicijativu za izgradnju podvodne Međunarodne stanice “Proteus” u Karipskom moru. Za realizaciju ideje potrebno je 135 miliona dolara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ideja je da baza, smeštena na dubini od 18 metara, primi do 12 ljudi. Ona će omogućiti sprovođenje naučnih istraživanja – pronalaženje lekova, proučavanje klimatskih promena i mogućnosti proizvodnje ekoloških prehrambenih proizvoda.

“Svetionik” za podmornice

“Proteus” je dizajniran kao dvospratna kružna zgrada s nekoliko modularnih kapsula. One će funkcionisati kao laboratorije, ambulante, spavaće sobe, kupatila, sistemi za održavanje života i skladišta. Jedna kapsula služiće kao “svetionik”, uz koji mogu pristati podmornice. Cela struktura, inače, može se prilagoditi specifičnim potrebama.

Prema planu Fabijena Kustoa, Međunarodna stanica dobijaće energiju od vetra, Sunca i okeana. Imaće i jedinstven podvodni staklenik, gde će istraživači gajiti biljke za prehranu.

Unuk legendarnog istraživača rekao je da je pandemija koronavirusa odložila realizaciju projekta.



Izvor: Sputnik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar