KAPING TERAPIJA: Bolna masaža ili magično rešenje za brži oporavak mišića? (FOTO+VIDEO)

Kaping, terapija vakuumom, ventuzama, sve su nazivi ove alternativne metode lečenja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/massagenerds

Kada se svojevremeno, tokom Olimpijskih igara u Riu, 2016. godine, Majkl Felps pojavio išaran ljubičastim “pečatima” po leđima, svet je bio u čudu. Tada su medije najpre preplavile pretpostavke da je zlostavljan, da se potukao, pa čak i da je imao strastvenije odnose, te da je sve to izvor takvih modrica.

Ipak, uskoro se otkrilo da je reč o kapingu (cupping), drevnoj metodi koja je sve više prisutna u svetu sporta ali i lepote.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vakuumske čaše – ventuze, koriste se vekovima, ali se tek od skoro priča o njima kao jednom od načina da se oslobodimo celulita ali i rešimo problema usled sportskih povreda, odnosno kao sredstvo za brži oporavak mišića.

Sama tehnika deluje veoma čudno većini ljudi, ali oni koji su probali, tvrde da kaping ima neverovatno dobre strane primene.

Foto/Freepik/xb100

Šta je “cupping” i odakle potiče?

Kako za Yourtango objašnjava Šenon Gilmartin, licencirani i sertifikovani terapeut, kaping ili masaža čašama ili ventuzama kako je još zovu, oblik je alternativne medicine koji postoji vekovima. Radi po principu stvaranja vakuuma tako što se čaša/tegla (staklena, od bambusa, plastike ili keramička šolja), iz koje se, bilo toplotom ili pumpom, izvuče vazduh, stavi na određeni deo tela (najčešće leđa) i na taj način stvara vakuum koji odiže kožu od mišića tela. Ovo omogućava povećani protok krvi na tretiranoj regiji, ublažava bol i ubrzava oporavak, a u kineskoj medicini se veruje da pokreće protok Či, životne energije.

Često se za kaping kaže da je obrnuta metoda od masaže. Iako i jedno i drugo dubinski tretira mišiće, pri masaži mišići se opuštaju vršenjem direktnog pritiska na njih, dok je kod ventuza obrnuto, vakuumom kožu i mišiće uvlačimo u čaše.

Ova drevna metoda vezuje se za Kinu i uopšteno Daleki istok iako su najstariji spisi koji svedoče o ovakvom načinu lečenja još iz vremena Starog Egipta a postoje dokazi da su ih koristili i stari Grci.

Metode kapinga i vrste čašica

Kaping se deli na suvi i vlažni ali i na statični i dinamični. Suvi podrazumeva samo uvlačenje kože i mišića a vlažni pored uvlačenja, tj. vakuuma, podrazumeva i kontrolisano “puštanje krvi” (isključivo raditi kod profesionalaca) znatiželjni.

Kod statičnog kapinga, čaše se postave na određeno mesto i ostave da stoje nekoliko minuta. Dinamična masaža uglavnom se radi silikonskih ventuzama koje se povlače po određenoj regiji i na taj način masiraju bolno mesto.

U zavisnosti od problema, čaše se mogu ostaviti kraće ili duže na telu, od 5 do 15 minuta. Dužina držanja čaša zavisi i od vremenskih uslova, pa tako leti, kada je dosta toplo i koža lakše modri, čaše ne treba držati duže od 5-10min, dok se zimi mogu držati i do 15min.

 

View this post on Instagram

 

I learned cupping from few teachers but it was Bruce from Health traditions who gave me a confidence to actually practice on clients. . He taught me why it is crucial to consider strength of suctions when treating. . Just because your client looks robust doesn’t mean you can go ahead and sedate whole system. If the client is already feeling tired and weak , you will need to use more nurturing tonifying techniques. So much to be considered. . I learned from him twice ten years apart. He teaches all over the world ( I’m sure he is frustrated at a moment, future students are waiting!) I will learn from him again when this restrictions lifted, his passions to cupping and knowledge, his eccentric personality … I have been very lucky to learn from him.

A post shared by Ayako Fujii (@southeastmindandbody) on

Kada je tehnika nastala, prvobitno su korišćeni rogovi životinja koji su zagrevani pomoću vatre (kako se rog/čaša hladi, stvara se vakuum i koža se usisava u čašu). Nakon toga, čaše su se pravile prvo od bambusa a potom od keramike.

Danas, u primeni su 3 vrste ventuza.

Ledene čaše

Uz pomoć ledenih čašica hladnoća u najkraćem mogućem roku dolazi do mišića, a obično se koriste za ublažavanje bolova u mišićima, istegnućima i uganućima.

Vruće čaše

Upotreba vrućih ventuza tokom masaže podrazumeva vatru kao sredstvo da se stvori vakuum u čaši, nakon čega se stavlja na kožu i uklanjaju sa kože na 15 minuta.

Silikonske čaše

Gumene čaše se koriste kao zamena za staklene jer su mnogo praktičnije, ne mogu pući i nije ih potrebno zagrevati da bi se stvorio vakuum.

 

View this post on Instagram

 

Mmmmmm. Can’t wait to be on that warm table with those cups giving me all the good blood flow + relief. ???‍♀️?

A post shared by ? ? ? ? ? ? (@deidra.l.barnes) on

Neželjena dejstva i mere opreza

Lepota masaže čašama leži u pravilnom primenjivanju i od strane profesionalaca. U tom slučaju, uglavnom nema većih neželjenih dejstava.

Ipak, bitn o je napomenuti da su se kod nekih ljudi, u toku procesa, javili znojenje, vrtoglavica ili mučnina kao i iritacija kože.

Kožu je bitno tretirati na pravilan način nakon sesija kako se ne bi javile infekcije, a ukoliko radi nestručno lice, mogu se napraviti i modrice koje, doduše, prođu kroz nekih 10 dana.

Iako se tvrdi da ova tehnika ima brojne pogodnosti, nauka još uvek nije dovoljno istražila ovu alternativnu metodu lečenja.

A šta vi kažete, da li biste ovako nešto probali?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar