Nosite naočare za sunce BEZ UV zaštite? Evo šta sve može da se dogodi vašim očima

Nekada je bezbedno bolje od samo lepog

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik/halayalex

Proleće i leto su prilično postali prepoznatljivi po naočarima za sunce.

Postoje modeli koji će zauvek biti u trendu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, činjenica je da svake godine i na ženama i na muškarcima gledamo, ili one koje se u trend vraćaju posle nekog vremena, ili koje će biti posebno aktuelne te sezone.

I mogli bismo da se kladimo da većina njih nema zaštitu od UV zračenja.

Šta to znači za naše oči?

Ukoliko koristite naočare koje nemaju zaštitu od UV zračenja, možete da oštetite kožu kapaka, rožnjaču, ali i samo sočivo oka, kao i druge njegove delove.

UV zraci doprinose razvoju određenih tipova katarakte (zamućenje sočiva), kao i nekih vrsta degeneracije konjuktivite i verovatno degeneracije makule (žute mrlje)

Posebno osetljivi na štetne sunčeve zrake su deca i tinejdžeri, jer oni obično provode više vremena napolju, a njihova sočiva su potpuno transparentna a zenice šire. Na ovaj način, više UV zraka stigne do retine (unutrašnji omotač oka osetljiv na svetlost).

Foto/Freepik/freepik

Kako odabrati dobre naočare za sunce?

Ono na šta treba da obratite pažnju, pri odabiru naočara za sunce, jesu detalji koji se odnose na UV zaštitu na samoj deklaraciji naočara. Odaberite one koje blokiraju 99 do 100% UVA i UVB zraka. Ne kupujte naočare koje ne pružaju detalje o UZ zaštiti, ili koje nemaju deklaraciju.

Ono što bi, takođe, trebalo da znate, jeste da boja i nivo zatamnjenja stakala nemaju apsolutno nikakve veze sa mogućnošću naočara da blokira UV zrake.

Kako piše okoioko, svake naočare za sunce moraju da imaju napisanu kategoriju i tip filtera (slovo i broj), koji se nalaze na kutiji, pored bar koda ili kao poslednja dva znaka na ručki naočara pored broja modela.

Foto/Freepik/svetlanasokolova

Naočare za sunce je bolje izabrati sa zakrivljenim i većim staklima koja štite oči iz svakog ugla. Ne smeju da spadaju, već da budu tačno odgovarajuće veličine u odnosu na vaše lice.

Nočare koje imaju UV zaštitu su specijalno tretirane posebnim slojem koji omogućava zaštitu dok obezbedjuje čistu sliku bez distorzije. Neka kontaktna sočiva takođe imaju UV zaštitu ali je ipak preporučljivo da se nose sa nočarima za sunce da bi se maksimizovala zaštita.

Foto/Freepik/drobotdean

UV zaštita nije jedino o čemu treba voditi računa. Postoje još neki detalji:

Blokiranje plavog spektra: naočare koje imaju ovaj kvalitet omogućavaju lakše gledanje udaljenih predmeta, naročito na snegu. Popularne su kod skijaša, lovaca ili ljudi koji se bave jedrenjem.
Polarizovana stakla: smanjuju odbljesak prilikom refleksije svetla, kao na primer sunčeva svetlost koja se odbija od površine vode ili snega. Korisne su za vožnju kola, skijanje i pecanje.
Fotohromatska stakla: ova stakla potamne ili posvetle zavisno od promene intenziteta svetla. Potrebno je neko vreme dok staklo promeni zatamnjenost kod promene osvetljenja.
Polikarbonatna stakla: pružaju zaštitu od udarca prilikom potencijalno opasnih aktivnosti ili sporta.
Ogledala stakla: smanjuju vidljivo svetlo.
Gradirana stakla: Single: tamnija na vrhu i svetlija prema donjem delu, smanjuju odsjaj ali zadržavaju čistu sliku. Pogodna su za vožnju ali ne za sport.
Duplo gradirana: tamnija na vrhu i donjem delu stakla a svetlija u sredini. Preporučuju se za zimske ili sportove na vodi ali ne i za vožnju.

Foto/Freepik/freepik

Mitovi

Postoji više mitova u vezi sa naočarima za sunce sa UV zaštitom, a ova dva su najčešća:

1. Naočare za sunce sa 100% UV zaštitom su skupe

Pogrešno: Ne morate da platite previše za adekvatnu UV zaštitu. Dok skuplje naočare mogu ponuditi moderne okvire, kvalitetna sočiva, oštriju sliku i manje odsjaja, vrlo lako je naći jeftine naočare koje nude 100% UV zaštitu.

2. Ne trebaju vam naočare za sunce po oblačnom danu

Pogrešno: UV zraci su jaki i po oblačnom danu kao i po sunčanom vremenu, a pravilna zaštita očiju i kože uvek je neophodna.

Nadamo se da smo uspeli da razrešimo dilemu (ukoliko ste je uopšte imali). Lepo je videti lep model načara za sunce, ali je mnogo bitnije voditi računa o zdravlju, pa bi bilo dobro da to imate na umu kada sledeći put budete birali svoj par naočara.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar