Firenca, duša Italije: Grad ljubavi i umetnosti (FOTO+VIDEO)

Neodoljiva Firenca je dragulj Toskane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/vrolanas

Na severu Italije u romantičnoj i zanosnoj Toskani ušuškana je Firenca, grad koji je sa pravom poneo nadimak “duša Italije“.

Omiljen je među posetiocima iz čitavog sveta ponajviše zato što je dobar deo grada sačuvao izgled iz srednjeg veka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ne zovu je uzalud i gradom ljubavi i umetnosti. Firenca je sjajno utočište za ljubitelje umetnosti, istorije, arhitekture…lepog uopšte.

Grad koji je pomirio 21. vek i duh starih vremena

Prvo što primetite u Firenci je da je grad isprepletan stotinama ulica. Ukoliko ne volite gužvu, naoružajte se strpljenjem jer su ulice Firence kao mravinjak. Turiste iz celog sveta zateći ćete u svako doba godine. Ulice žive i duhom mladosti, budući da je Firenca jedan od univerzitetskih centara Italije u kome se okupljaju studenti raznih umetničkih disciplina i arhitekture.

Foto/Pixabay/Mariamichelle

Svako malo srešćete i umetnike koji na firentinskim ulicama i dan danas traže inspiraciju za stvaranje. A kako i neće kad je taj grad bio stecište i inspiracija umetnika kao što su Mikelanđelo i Leonardo da Vinči, Botičeli, Petrarka, Donatelo… mesto na kome je Dante Aligijeri, vođen ljubavlju prema svojoj Beatriče napisao prvo delo, a i grad najbogatije porodice cele Italije – Mediči.

Foto/Pixabay/Openpics

Ono što će vam zasigurno oduzeti dah su građevine. Firenca je jedan od gradova koji su uspeli da sačuvaju autentičnost velikog broja verskih, državnih i drugih objekata koji su rađeni u romanskom i renesansnom stilu. Prava avantura kreće kada počnete da otkrivate priče koje se nalaze iza svakog od njih.

Foto/Pixabay/KaiPilger

Katedrala Duomo

Jedna od najlepših impresija u vezi sa Firencom je katedrala Duomo sa svojom čuvenom, masovnom kupolom. Njena izgradnja u samom središtu Firence trajala je skoro 2 veka. Ako pokušate da je fotografišete celu, nećete uspeti. Retko ko hoće, zbog njene veličine, ali i blizine okolnih građevina. Ulazak u nju je besplatan, ali se pojedini delovi, kao što je kupola ne mogu posetiti ako ne platite, što se svakako isplati ako imate strpljenja da čekate u ogromnim redovima.

Foto/Pixabay/Spalla67

Raj za ljubitelje umetnosti

Trg gospode (Piazza della Signoria) slovi za najpoznatiji firentinski trg. Nedaleko je od Duomo katedrale. Na njemu ćete videti Neptunovu fontanu povezanu sa starim rimskim vodovodom i kopiju čuvenog Mikelanđelovog “Davida“.

Foto/Pixabay/ddgarton

Odmah tu se nalazi galerija Ufici (Ufizzi), koju nijedan istinski ljubitelj umetnosti ne bi trebalo da zaobiđe, jer njena zbirka umetnina obuhvata Botičelijeve slike “Rađanje Venere“ i “Proljeće“, Mikelanđelovu “Svetu porodicu“, njegovu jedinu završenu koja je sačuvana, ali i dela Rafaela, Karavađa, Ticijana, Leonarda, Tintoretija i mnogih drugih.

Foto/Pixabay/dalibro

Kad smo već kod imena velikana, doživljaj je posetiti i gotičku Baziliku svetog krsta (Basilica di Santa Croce) u kojoj su sahranjeni Mikelanđelo, Rosini, Makijaveli, Galilej i dr. Tu se nalazi i spomenik Danteu Aligijeriju.

Najlepši među mostovima

Firenca ima mnogo mostova, ali je najpoznatiji, najistrajniji i najlepši Ponte Vekio (Ponte Vecchio) čijom se dužinom nalaze blistavi izlozi zlatara i šarenolike suvenirnice, na mestima na kojima su nekada bile mesare i ribarnice. Veruje se da je to jedini most koji je Hitler, zbog njegove lepote, poštedeo tokom povlačenja iz Italije u II svetskom ratu.

Foto/Pixabay/moshehar

Koliko god puta da prođete njime, možete videti makar jedan ljubavni par koji svoju ljubav simbolično zaključava katancem i ključ baca u reku Arno.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar