Ne želite da odložite otplatu kredita? Evo na koje načine to možete da uradite

Banke u Srbiji imale su obavezu da do kraja jučerašnjeg dana na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Novac
Foto: Youtube printscreen

Građani koji žele da nastave sa plaćanjem rata kredita od danas do 10. avgusta mogu da se jave matičnim bankama i odbiju moratorijum, odnosno pauzu u otplati obaveza.

Banke u Srbiji imale su obavezu da do kraja jučerašnjeg dana na svojim portalima objave obaveštenje za klijente o novom zastoju u otplati kredita.

Banke/davaoci finansijskog lizinga bili su dužni da fizičkim licima, poljoprivrednicima, preduzetnicima i privrednim društvima do 31. jula ponude zastoj u otplati obaveza.

Obaveštenje treba da sadrži informacije o početku primene i periodu trajanja moratorijuma, obračunu kamate, načinu otplate obaveza po prestanku moratorijuma, mogućim alternativnim načinima otplate obaveza, kao i reprezentativni primer iznosa obaveze pre i nakon prestanka moratorijuma.

Obzirom da su banke mogle već istog dana (27. jula) kada je Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio propise kojima dužnicima omogućava da dodatno odlože obaveze po osnovu kredita, kreditnih proizvoda i lizinga, da na svojim sajtovima postave obaveštenje, tako su i klijenti već tada mogli da se izjasne da žele da nastave sa otplatom obaveza, odnosno odbiju moratorijum.

Ukoliko dužnik u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, tu ponudu ne odbije, smatraće se da je ponudu prihvatio.

Klijent banke može da odbije ponudu o moratorijumu elektronskim putem, putem redovne pošte, telefonom ili u poslovnim prostorijama banke/davaoca finansijskog lizinga, i to u roku od deset dana od dana objavljivanja obaveštenja o ponudi, ali i da odustane od primene moratorijuma tokom njegovog trajanja, zahtevajući to od banke na prethodno opisan način ili uplatom u celini dospele, a neizmirene obaveze, objasnili su u NBS.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar