Kako će izgledati nova školska godina? Pominje se UKIDANJE nekih predmeta, evo šta je istina

Analizira se da li je đacima dovoljno četiri kvadratna metra da bi bili bezbedni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/NeiFo

Kako će izgledati nastava od septembra, kakvo će biti ocenjivanje i da li će se neki predmeti “izbaciti”, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je u Jutarnjem programu “TV Prva” rekao da će se Ministarstvo pridržavati odluka Kriznog štaba i lekara.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Svi se pripremamo za rad u uslovima koji tada budu važili”, rekao je Šarčević i naglasio da je najvažnije da se pridržavamo mera koje nadležni organi donesu.

“Prva opcija nastave od septembra je napravljena i s njim će biti upoznat Krizni štab, odnosno medicinski deo štaba, a nakon toga taj plan ide na glavni Krizni štab koji će dati svoje mišljenje”, objasnio je Šarčević.

Analizira se da li je đacima dovoljno četiri kvadratna metra da bi bili bezbedni, da li su dovoljna četiri časa, rekao je on i dodao da će, prema dosadašnjem planu, đaci koji budu išli u školu imati četri časa po 35 minuta.

Neće, kako kaže, biti ukidani predmeti koji su izborni, budući da će časovi koji se budu održavali biti iz ključnih predmeta, jer ti nastavnici izbornih predmeta moraju da zarade plate. Osim toga, ističe Šarčević, ti predmeti su idealni za onlajn nastavu. On je poručio da će i ostali nastavnici, takozvanih nosećih predmeta, morati da posle škole rade i od kuće sa đacima, kojima bi trebalo da pruže i dodatni sadržaj kako bi se gradivo bolje savladalo.

Časovi se snimaju uveliko i celokupan sadržaj biće na “RTS 3” i “RTS Planeti”.

Foto/Pixabay/Juraj Varga

Ministar kaže i da će roditelji osnovaca imati mogućnost da se opredele, pa i da se predmisle oko toga da li će im deca ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn, jer ima mnogo specifičnosti u porodicima: “od osetljivih kategorija pa na dalje”.

“Tek treba da vidimo da li će se koronavirus spojiti s gripom i šta će biti”, rekao je Mladen Šarčević.

Pojasnio je da prednost u nastavi uživo imaju niži razredi osnovne škole, jer deca do 12 godina po zakonu ne mogu sama da ostaju kod kuće, kao i da je iz pedagoških razloga važna nastava uživo posebno za učenike prvog razreda koji su na početku školovanja i treba da se prilagode školskoj sredini.

Odgovarajući na pitanje da li će se kažnjavati nepoštovanje nošenja maski, ministar kaže da će biti uveden sistem sankcionisanja onih koji u školi butu ugrožavali zdravlje drugih, a koji će se kretati od upozorenja do smanjivanja ocene iz vladanja.Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar