Ageratum: Goruća ljubav u vašoj bašti (FOTO+VIDEO)

Ova biljka nije zahtevna za uzgoj, a prostor će ulepšati ljubičastim, plavim, rozim ili beličastim cvetovima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Prow

Ageratum ili Goruća ljubav, latinski naziv (Ageratum houstonianum) je biljka cvetnica koja vodi poreklo iz Latinske Amerike – Perua i Meksika.

Latinski naziv u prevodu znači – koji ne stari, večno mlad ili večna mladost, što simbolizuje dužinu trajanja i svežine cveta. Zovu ga još i goruća ljubav ili večna ljubav.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Deo je porodice biljaka Asteraceae, a u našim krajevima se gaji kao jednogodišnja biljka.

Ageratum ima listove u obliku srca, sa dlačicama, a cvet je okrugao sa igličastim laticama. Ageratum daje cveće u više boja : plavoj, roze, lila boji, beloj, i to od maja pa dok ne krenu prvi mrazevi. U vazi, ovi cvetovi traju i deset dana.

Foto/Pixabay/GAIMARD

Zbog svog specifičnog izgleda, ovo sezonsko, letnje cveće, koristi se za divne cvetne tepihe u bašti ali i kao ukras balkona. Goruća ljubav traži laku propusnu zemlju i redovnu prihranu. Cvet biljke treba da bude zaštićen od jakih vetrova i promaje. Ne podnosi mnogo vode, i prečesto zalivanje.

Foto/Pixabay/s-ms_1989

Poznato je više vrsta ageratuma. Kod nas je osnovna podela na niske (visine do 20 cm) i visoke (visine do 70 cm) varijatete. Niski se seju ili sade u baštama (preporuka uz staze ili u kamenjare), a visoki se mogu koristiti i kao rezani cvet.

Foto/Pixabay/Hans

Pošto je seme ageratuma vrlo sitno (preko 4000 semenki u kilogramu) setvu treba obaviti vrlo pažljivo uz zalivanje orošavanjem. Biljčice brzo niču, a cvetanje možemo očekivati za oko dva meseca. Visoke vrste ageratuma moguće je razmnožavati reznicama ili deljenjem bokora.

Foto/Pixabay/Hans

Goruća ljubav je skromna biljka i ne traži posebnu negu. Ukoliko želite stalno i bujno cvetanje obavezno uklonite precvetale cvetove. Zadiviće vas brojnost prelepih cvetova.

Foto/Pixabay/Kanechka

Ageratum je veoma otporan na bolesti, a štetočine je retko napadaju. Vrlo retko se može destiti da biljke napadnu grinje ili gljivice. Ukoliko je to neophodno, problem možemo rešiti primenom odgovarajućih preparata.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar