Američki Kongres traži odgovore! Google, Apple, Facebook i Amazon danas na saslušanju

Ove tehnološke kompanije zajedno vrede 5.000 milijardi dolara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / lisa runnels

Čelnici četiri najveće tehnološke kompanije u SAD pozvani su da svedoče u američkom Kongresu, gde će odgovarati na pitanja o poslovanju, monopolu i nelojalnoj konkurenciji, nakon velikog broja žalbi koje su podnete na njihov račun.

Reč je o vlasniku i osnivaču Facebooka Marku Zakerbergu, vlasniku i osnivaču Amazona Džefu Bezosu, prvom čoveku kompanije Apple Tim Kuku i izvršnom šefu kompanije Google Sandaru Pičaju, prenosi BBC.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pomenute kompanije zajedno vrede oko 5.000 milijardi dolara, a četvorica šefova svedočiće putem video-linka.

Teška pitanja

Zakerberg je uoči pojavljivanja pred kongresmenima naveo da nikada ne bi uspeo bez američkih zakona, koji ohrabruju konkurentnost i inovacije.

Bezos je naveo da je “opsednutost” kupaca učinila njegovu kompaniju onim što jeste, kao i da veruje da bi Amazon trebalo da bude pažljivo ispitan, kao i sve velike institucije, bilo da su kompanije, vladine agencije ili neprofitne organizacije.

Zakerberg bi trebalo da objasni kako je postao dominantan na tržištu društvenih mreža, a Kuk zašto firme koje razvijaju aplikacije moraju da plaćaju 30% kompaniji Apple za prodaju svojih proizvoda preko AppStore.



Izvor: Biznis.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar