Rešena jeziva misterija? Evo otkud “brodovi duhovi” i leševi mornara na obalama Japana

Ribarski brodovi iz Severne Koreje često stradaju na moru

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen

Tokom proteklih nekoliko godina, ribarski brodići u kojima su se nalazili mrtvi Severnokorejci pronalaženi su nasukani na obalama Japana, odnosno na udaljenosti od više od hiljadu kilometara od Severne Koreje, a pouzdanog objašnjenja za ovu zlokobnu pojavu i dalje nema.

U pogledu učestalosti ovakvih slučajeva, 2017. godina bila je bez presedana – tada je na japanskim obalama pronađeno više od stotinu takvih “brodova duhova”, kao i 35 tela preminulih ribara, a neki krugovi u Japanu objašnjenje su pronašli u meteorološkim prilikama na moru ili dotrajalosti severnokorejske ribarske flote.

Međutim, kako izveštava CNN, novu teoriju o uzrocima ove pojave juče je iznela neprofitna organizacija “Global fišing voč”, tvrdeći da iza svega stoji delovanje kineskih ribarskih flota.

Analizirajući satelitske podatke o pomorskom saobraćaju u severoistočnoj Aziji, ta organizacija je utvrdila da su tokom 2017. i 2018. godine stotine kineskih ribarskih brodova ilegalno lovile u vodama nedaleko od severnokorejske obale.

Kineski brodovi su time sa tog područja u teritorijalne vode Rusije i Japana potisnuli severnokorejske brodove, koji su neadekvatni za dugu plovidbu, što je, kako navodi CNN, za mnoge ribare bilo fatalno.

Međunarodnim sankcijama koje su Ujedinjene nacije uvele protiv Pjongjanga, od 2017. godine zabranjeni su ribolov u severnokorejskim vodama i kupoprodaja ulovljene severnokorejske ribe, ali to očigledno nije bilo prepreka za ukupno oko 1,600 kineskih brodova koji su u tim vodama lovili ribu 2017. i 2018. godine.

Po tvrdnjama “Global fišing voča”, procenjuje se da je tokom te dve godine ukupan kineski ulov pacifičke leteće lignje bio vredan više od 440 miliona dolara, a sada se čini da je ustupanjem ribolovnih prava inostranim kompanijama – verovatno kineskim – Severna Koreja uspela da nadoknadi deo dobiti izgubljene zbog sankcija UN.

Prema jednom izveštaju UN, kršeći sankcije, Severna Koreja je 2018. godine na taj način zaradila iznos koji se procenjuje na 120 miliona dolara, dok je pre uvođenja embarga prihod Pjongjanga od ribolova bio procenjivan na oko 300 miliona dolara godišnje.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar