Obeleženo stradanje 14 srpskih žetelaca: 21 godina od zločina u Starom Gracku

Počinioci tog zločina ni do danas nisu otkriveni

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube printscreen/Nerasvetljeni Zlocin

U Starom Gracku kod Lipljana obeležena je 21. godišnjica stradanja 14 srpskih žetelaca iz tog sela.

Počinioci tog zločina ni do danas nisu otkriveni, a kosovsko specijalno tužilaštvo je pre tri godine obustavilo istragu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Parastosu koji je služio protojerej stavrofor Srđan Stanković, ispred spomen ploče u centru sela, prisustvovao je manji broj ljudi nego prethodnih godina, zbog epidemioloških mera koje su na snazi u cilju suzbijanja korona virusa, prenosi Kosovo onlajn.

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić je rekao da se i danas postavlja pitanje ko su počinioci i da će se to pitanje uvek postavljati sve dok ne budu pronađeni zločinci.

“Želim da poručim da smo, pored svih problema, mi tu da pomognemo i zaštitimo svoj narod”, istakao je.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ponovo otvori slučaj i istakao da će na tome insistirati dok se ne dobije odgovor.

Na njivama u selu Staro Gracko, 23. jula 1999. godine iz zasede je ubijeno 14 Srba. Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Članovi porodica ubijenih očekuju da slučaj ubistva 14 žetelaca preuzme Specijalni sud za ratne zločine pripadnika bivše tzv. OVK.

Posle Dua Lipe i Rita Ora isprovocirala javnost: Volela bih da Apple obeleži NEZAVISNO KOSOVO!

Unmik je započeo istragu o tom zločinu, pa je predmet predao Euleksu. Sedam Albanaca, pripadnika bivše tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, bilo je pod istragom za ubistvo u Starom Gracku.

Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alaš kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu srpskih žetelaca, ali je on dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali srpski žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar