Čuvena dizajnerka Vivijen VESTVUD PROTESTOVALA u Londonu: Traži slobodu za osnivača Vikiliksa! (FOTO)

Vikala je i skakala u ogromnom kavezu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Čuvena modna dizajnerka Vivijen Vestvud protestovala je juče u Londonu, ispred suda “Old Bailey.”

Ona je protestovala ispred suda u ogromnom kavezu, tražeći oslobađanje osnivača “Vikiliksa”,  Džulijana Asanža, koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Velikoj Britaniji, gde čeka izručenje u Sjedinjene Američke Države.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Vivijen je ovom prilikom nosila žuto odelo, čizme, kačket, a bila je i jako čudno i reklo bi se, prenaglašeno našminkana.

foto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

“Ja sam Džulijan Asanž, ja sam kanarinac u kavezu. Ako umrem od otrovnog gasa u rduniku, to je signal za sve rudare da ga napuste. Ali, ja sam na pola otrovana od korupcije zakona i igranja pravnog sistema Vlade”, govorila je Vivijen na megafonu, iznenadivši time sve slučajne prolaznike, a kasnije i široku javnost.

“Džulijan je borac za slobodu, zlostavljan ilegalnim zakonskim igrama vlada”, kazala je 79-godišnja dizajnerka pre nego što je ušla u kavez.

Ona se grčevito borila za prava Džulijana skakajući i vrišteći iz kaveza:

“Zaverom je uhapšen kako bi poslužio kao upozorenje svim novinarima da se nikad, nikad ne usude da kažu istinu o Americi”, govorila je poznata dizajnerka.

U videu objavljenom na zvaničnom Youtube kanalu fondacije Vivien Vestvud prikazana je dizajnerka kako govori “da nije zločin objaviti istinu”.

Evening Standard / Eyevine / ProfimediaBritanija drži 49-godišnjeg Asanža, državljanina Australije u zatvoru i preti mu izručenje Sjedinjenim Američkim Državama koje žele da mu sude zbog objavljivanja poverljivih podataka 2010. godine. Oni vrde da je osnivač Vikiliksa time ugrozio bezbednost Amerike.

Američko ministarstvo pravosuđa je prošlog meseca najavilo nove optužbe protiv Asanža kojeg sada terete da zajedno s Vikiliksom vrbuje hakere i podstiče ih da pronađu poverljive informacije kršeći američki zakon.

Asanžovi advokati odbacuju optužbe kao politički motivisane.

Britanska policija uhapsila je Asanža u aprilu 2019. u ambasadi Ekvadora u Londonu, jer se nije odazvao na suđenje po optužbama švedskog pravosuđa koje su u međuvremenu odbačene, a Vivijen smatra da ne treba više da ga zadržavaju u zatvoru i da je to protivzakonito.

Podsetimo, Australijski aktivista je razbesneo Sjedinjene Američke Države kada je 2010. objavio stotine hiljada tajnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu, ali i poverljive diplomatske poruke koje su dovele u nepriliku brojne vlade u svetu.

M.M.



Izvor: Objektiv.rs, CNN

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar