Škoda Slavia: Roadster inspirisan tradicijom (FOTO)

Model odaje počast 125-godišnjici čuvene kompanije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Škoda

Polaznici Škodine tehničke škole, koja priprema mlade studente za poslove dizajniranja i konstruisanja vozila u okviru češkog brenda, predstavili su još jedan, sedmi po redu koncept četvorotočkaša.

U pitanju je interesantni roadster po imenu Slavia, koji odaje počast 125-godišnjici kompanije Škoda Auto, kao i prvim biciklima po imenu Slavia, koje su proizvodili Vaclav Laurin i Vaclav Klement nakon osnivanja kompanije Laurin & Klement, 1895. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U suštini, ovo je tzv. spider verzija modela Scala, koja kombinuje smele linije savremenog kompaktnog roadster modela s dizajnerskim idejama iz najranijih dana, kada je većina automobila bila otvorenog tipa.

Visok standard obuke

Od prvog nacrta za izradu jedinstvenog modela, studenti su svaki korak završili sami, uz minimalnu podršku svojih instruktora i stručnjaka iz sektora za dizajn, proizvodnju i tehnički razvoj.

Sedmi studentski automobil/koncept po redu, od 2014. godine, Slavia je ujedno još jednom pokazao visok standard obuke u tehničkoj školi Škode u gradu Mlada Boleslav.

Koncept, baziran na aktuelnom modelu Scala, pokreće 1.5-litarski TSI turbo benzinac od 150 KS, “uparen” sa 7-stepenim menjačem sa dvostrukim kvačilom.

Inspiracija iz prošlosti

Inače, sam koncept, pored duhovne povezanosti sa počecima kompanije, inspirisan je i Škodinim modelom 1100 OHC – sportskim dvosedom predstavljenim davne 1957, i konstruisanim za trke.

Automobil je karakterisala izuzetno mala masa, od svega 550 kilograma, zahvaljujući karoseriji izrađenoj od staklo-plastike, a pokretao ga je, kao što se i iz naziva može naslutiti, 1.1-litarski motor od 92 KS.



Izvor: TopSpeed.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar