NA DANAŠNJI DAN

Važno je zvati se Ernest Hemingvej: Evo šta niste znali o ovom nobelovcu, novinaru, boemu i ratniku

Pripisuje mu se najtužnija kratka priča na svetu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com/Barbee Anne

Jedan od najpoznatijih pisaca na svetu Ernest Hemingvej rođen je na današnji dan 1899. godine u Čikagu. Smatra se jednim od najuticajnijih pisaca 20. veka, dobitnik je Nobelove i Pulicerove nagrade za književnost.

Nije žele da troši vreme na sticanje univerzitetskog obrazovanja, godine 1916. je počeo da se bavi novinarstvom, zaposlio se u listu “The Kansas City Star” u Misuriju kao reporter. Samo dve godine kasnije pridružuje se Crvenom krstu i postaje vozač ambulantnih vozila u Italiji tokom Prvog svetskog rata. Zbog spasavanja ranjenih vojnika iako je bio teško ranjen, Italija ga je odlikovala srebrnom medaljom za hrabrost. Bio aktivni učesnik grčko-turskog rata, Španskog građanskog rata i Drugog svetskog rata, kao borac i ratni dopisnik. Kako su ratovi uticali na njega možemo da vidimo u mnogim njegovim delima, a pogotovo u ostvarenju “Za kim zvona zvone” gde prikazuje Španski građanski rat. Najpoznatiji roman “Starac i more” objavio je 1952. godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hemingvej je pored svog književnog talenta ostao upamćen kao avanturista. Živeo je u Parizu, Floridi i Kubi. Obišao je Evropu, Ameriku, Kinu i Afriku. Postoje priče da ga je pratio FBI i da je bio špijun. Bio je čuven kao boem, koji je obožavao alkohol, provod i žene. Hemingvej je takođe bio i sportista, koji se celoga života bavio boksom, atletikom, vaterpolom, američkim fudbalom, kao i pecanjem i jedrenjem na svom brodu “Pilar”.

Preminuo je 2. jula 1961. godine, kada je imao 61 godinu, čuveni pisac je izvršio samoubistvo.

Najtužnija kratka priča

Pored brojnih odličnih dela najviše će ostati upamćen po najboljoj kratkoj priči na svetu, za koju nismo ni sigurni da je on napisao. Naime, prema urbanoj legendi Hemingvej je napisao priču od samo šest reči, koja slama srca. Hemingvej priču napisao dok je u restoranu ručao sa prijateljima , koji su takođe pisci. Došlo je do opklade i pisac je tvrdio da može da napiše priču od šest reči, a cena priče bila je deset dolara. Međutim, postoje istoričari koji nisu uvereni u tačnost ove priče.

Ovako glasi kratka priča:

Na prodaju: cipelice za bebu, nenošene.”

Hemingvej i starac i more

Hemingvej je na Kubi dobio inspiraciju za roman “Starac i more”. Tokom jedne plovidbe je slučajno nabasao na mali brod na kome su se nalazili nepoznati starac i dečak. Zabrinut da se nalaze u problemu, Hemingvej im je ponudio pomoć, i ponudio hranu, ali reakcija starca je bila potpuno neočekivana. Odbio je pomoć i zatim je na Hemingveja osuo bujicu uvreda. Kada se vratio kući već je imao ideju da stvori novi roman.

Pročitao je svoju čitulju

Godine 1954. Hemingvej je sa suprugom Meri Velš su bili na odmoru u “Kongu” kada se njihov čarter let strušio. Sutradan su se ukrcali na drugi avion koji je eksplodirao pri poletanju, tada je Hemingvej bio ozbiljno povređen. Kada su se napokon domogli glavnog grada saznali su da su novinari već objavili tekst o njegovoj smrti. Čuveni pisac je imao priliku da pročita sopstvenu čitulju.

Prijateljstvo sa Fitcdžeraldom i Gertrudom Stejn

Ernest je u Parizu, tokom dvadesetih godina, postao blizak prijatelj sa autorom “Velikog Getsija” F. Skotom Ficdžerladom i Gertrudom Stajn. Ona je čak bila kuma njegovom prvom sinu Džeku. Ovo prijateljstvo je prikazano u filmu “Ponoć u Parizu”.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar