Napravite svoju zonu BEZ STRESA: Stručnjaci navode 6 stvari koje morate da uradite

Vrlo lako možete da pretvorite svoju kuću u mesto koje odiše dobrom energijom 

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/stevedimatteo

Da bi smo se nakon stresnih situacija na poslu opustili i izbacili uznemirenost iz svog organizma, potrebno je da bar kod kuće imamo umirujuće i opuštene situacije.

Svako od nas ima nešto što voli da radi i što ga opušta, bilo da je to druženje sa prijateljima, maženje kućnog ljubimca, ili neki opuštajući hobi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Bitno je samo da kod kuće imate svoj mir i zonu komfora, u kojoj ćete svoj stres moći da kanalište u nešto korisno i kreativno.

Stručnjaci savetetuju kako da rasteretite um i smanjite nivo stresa.

Čim uđete u kuću, zaboravite posao

Najbitnije je da posao ne nosite kući, a to znači i nezavršene obaveze i poslovne zadatke. Sve što niste stigli da odraditi tog dana, imaćete vremena da završite sledećeg radnog dana. To se postepeno uči, a podrazumeva se i da isključujete poslovne telefone, ne prepričavate s kolegama telefonom šta se desilo na poslu, ne razgovarate o poslovnim međuljudskim odnosima i slično.

Foto/Pixabay/6689062

Hobi koji volite

Bitna stavka u opuštanju bilo koje vrste je da radite nešto što volite, nešto što vam ide od ruke. Dokazano je da radna terapija izuzetno pozitivno utiče na naše mentalno stanje i zato možete u svom domu sprovoditi radnu terapiju. Potrebno je samo da odaberete da radite nešto što će vam prijati: pravljenje nakita, dekupaž, pletenje, popravku starih stvari.

Foto/Pixabay/Bob_Dmyt

Vodite dnevnik

Samo nekoliko minuta tokom dana izdvojte da na papir stavite sve misli koje vas muče i opterećuju. Ne samo da ćete vrlo brzo otkriti šta je to što vas najviše ometa da budete srećni i opušteni već će vam pomoći i da odagnate te misli i otarasite se stresa.

Foto/Pixabay/kaboompics

Crna čokolada

Crna čokolada podstiče lučenje serotonina, hormona sreće. Uz sve navedene aktivnosti dobro je da uzmete i parčence čokolade. Umerena porcija će vas umiriti i rastopiće vam stres.

Foto/Pixabay.com

Nabavite kućnog ljubimca

Druženje s kućnim ljubimcima je, takođe, jedan od načina da smanjite nivo stresa, jer su istraživanja otkrila, kada mazimo kućnog ljubimca, dolazi do proizvodnje hormona sreće.

Foto/ Pixabay/ mieke59

Vežbe protiv stresa

Postoje jednostavne tehnike pomoću kojih možete naučiti pravilno da dišete i to je veoma dobar način da se izborite sa stresom. Na primer, lezite na leđa ili udobno sedite i ispravite leđa kako bi vam dijafragma bila slobodna. Dlan položite na stomak. Dišite uobičajeno i obratite pažnju na to da li se i koliko podiže ili spušta ruka položena na stomaku.

Pravilno disanje je ono kod koga se ruka, tj. stomak podiže kod udisaja i spušta kod izdisaja. Kako biste postigli pravilno disanje, udišite polako kroz nos i brojte do pet dok stomakom nežno gurate ruku prema gore. Zadržite dah brojeći do pet.

Polako izdahnite na usta opet brojeći do pet i gurajući stomak rukom prema unutra. Ponavljajte proces pet minuta.

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar