Limuzina, hečbek ili kupe? Naučićemo vas da razlikujete automobile po vrsti karoserije

Predstavljamo osnovne tipove vozila

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Da li ste se ikada našli u situaciji da želite da kupite neki automobil, a niste sigurni u kojoj kategoriji bi ga trebalo potražiti? Ovo ne treba da iznenađuje, jer su proizvođači suviše zakomplikovali čitavu priču s vrstama i podvrstama.

Sajt Polovni automobili odlučio je da pomogne kupcima, ali i prodavcima četvorotočkaša, kako bi prilikom pretrage ili postavljanja oglasa izabrali pravu vrstu karoserije.

U tekstu koji prenosimo nisu zalazili u “sitna crevca”, već su objasnili osnovne tipove vozila koje možemo pronaći na našim ulicama i putevima.

Limuzina (sedan)

Ima 4 ili 5 vrata – zavisi kako računamo poklopac prtljažnika. Prtljažni prostor ne mora da bude odvojen od putničkog prostora fiksnom pregradom – kod mnogih je moguće oboriti naslon zadnjih sedišta da mogu da se ubace duži predmeti.

Kod nekih se zadnje staklo podiže zajedno s limenim delom poklopca prtljažnika, a kod drugih ne. Mnoge limuzine postoje u obe verzije.

Da bi privukle kupce, limuzine sve više izgledaju kao kupei. Proizvođači nas već dugo ubeđuju da su neke njihove limuzine u stvari kupei sa 4 vrata. Mogu da ih zovu i avioni bez krila, ali u oglasima treba da idu u kategoriju limuzina.

Ako ima zadnja vrata – onda je limuzina.

Primeri: VW Passat, Renault Laguna, Citroen C5, Opel Vectra…

Foto / Robert Steinbarth / Alamy / Profimedia

Hečbek

Ima zasečen zadnji kraj, pri čemu zadnje staklo može da bude bukvalno vertikalno (naročito kod manjih modela) ili zakošeno pod prilično velikim uglom.

Postoje različita dizajnerska rešenja, tako da je ponekad teško definisati o kojoj kategoriji je reč.

Može da ima 3 ili 5 vrata (računa se i poklopac prtljažnika koji se podiže zajedno sa zadnjim staklom). Prtljažnik nije odvojen od putničkog dela fiksnom pregradom.

Neretko verzije sa 3 vrata nazivaju kupeima – to je i dalje hečbek, čak i ako se u samom nazivu modela nalazi reč Coupe!

Primeri: VW Golf, Ford Focus, Opel Astra, Ford Fiesta, Škoda Fabia, Fiat Punto…

Foto / Pixabay / omarsaldib

Karavan

Mnogo hečbeka i limuzina ima karavan verziju. Karavan je verzija sa više prtljažnog prostora zahvaljujući podignutom krovu u zadnjem delu. Može da bude duži od osnovne verzije, ali i ne mora – nema pravila.

U nazivu ima dodatnu oznaku kao što je: Avant, Sportwagon, Wagon, Touring, ST (Station Wagon), Tourer, Variant…

Napomena: Ako ga proizvođač opisuje kao “shooting brake”, po našim pravilima ide među karavane! Reč je o samo još jednom “fensi” nazivu za ovu vrstu automobila.

Foto / Motoring Picture Library / Alamy / Profimedia

Kupe

Ima 2 ili 3 vrata u zavisnosti od toga kako računamo vrata/poklopac prtljažnika. Nema pravila po pitanju prtljažnika – može da bude i napred kao kod Poršea.

Izgleda sportski, nizak je, uglavnom ima zadnju klupu, a prostor za putnike na zadnjoj klupi može da bude bukvalno beskoristan ili dovoljan za dvoje odraslih.

Postoji mnogo “lažnih” kupea – proizvođači svoje limuzine i hečbekove nazivaju kupeima ili u naziv modela ubace reč “Coupe”. U našim oglasima to nisu kupei – treba da idu u odgovarajuću kategoriju: limuzina ili hečbek.

Dakle – hečbek sa troja vrata nije kupe!

Primeri: Opel Calibra, Audi TT, Toyota Celica, Fiat Coupe, Mercedes CLK…

Foto / MediaWorldImages / Alamy / Profimedia

Kabriolet / roadster

Svaki automobil kojem se skida krov, ručno/automatski, platneni/čvrsti, bez obzira da li se sklapa u prtljažnik ili mora da se ostavi u garaži.

Ovde svrstavamo i “targa” vozila, koja možemo da nazovemo polu-kabrioletima. Kod njih je zadnje staklo fiksirano, a skida se samo gornji deo krova.

Primeri: Peugeot 207 CC, Audi TT Roadster, Audi A5 Cabriolet, VW Eos, Ford Focus CC…

Foto / philipus / Alamy / Profimedia

Monovolumen (miniven ili MPV)

Izgleda kao povišeni karavan, sa skraćenim motornim prostorom i visokom i uspravnom pozicijom sedenja, kako bi se maksimalno iskoristila dužina i širina karoserije. Neki modeli imaju i treći red sedišta.

Primeri: Chrysler Voyager, VW Sharan i Touran, Renault Scenic, Opel Zafira, Citroen Xsara Picasso, Ford S-MAX, Mazda5…

Foto / Pixabay / Peter Wilhelm

Džip / SUV

Ovde svrstavamo sva vozila koja ostavljaju utisak da se dobro snalaze van asfalta, bez obzira da li je reč o rasnom terencu (Land Rover Discovery), urbanom šminkeru bez pogona na svim točkovima (Nissan Juke) ili klasičnom pripadniku SUV porodice (BMW X5).

Ovde svrstavamo i tzv. krosovere, kao što su karavani sa većim klirensom i raznim “off-road” dodacima i izgledom. Na primer, Audijeve “all-road” verzije, Opel Insignia Country Tourer, Volvo “Cross Country” modeli, VW Passat Alltrack…

Ovo činimo da ne bismo dodatno komplikovali, pošto krosovera ima zaista mnogo i ne postoji racionalan način da povučemo jasne granice. Njihova “teritorija” se preklapa sa “teritorijama” gotovo svih drugih kategorija.

Na primer, ako mislite da postoje konkretni i nepobedivi argumenti koji određuju razliku između SUV-a i krosovera (CUV), u velikoj ste zabludi. Na primer, postoje SUV-ovi koji nemaju klasičnu šasiju, kao npr. Pajero, Grand Cherokee, Range Rover…

Uglavnom, džip/SUV ili krosover, ne mora da ima pogon na svim točkovima, reduktor, blokadu diferencijala, veliki klirens (udaljenost od tla), itd. Važno je samo da liči na “terensko” vozilo. U svetu automobila po ovom pitanju ne postoje jasni standardi.

Dakle, kada su oglasi u pitanju, ako liči na “džipa”, onda je “džip/SUV”.

Primeri: Audi Q7, Q5, Q3, BMW X5, X3, X6, Dacia Duster, Mercedes ML, Ford Kuga, Honda CR-V, Hyundai ix35, Opel Antara, Škoda Yeti…

Foto / Pixabay / F. Muhammad

Pickup (pikap)

Praktično terenac (SUV/džip) sa otvorenim tovarnim prostorom. Robustan i izdržljiv, pošto se od njega očekuje da nosi ozbiljan teret, vuče tešku prikolicu i probija se kroz bespuća. Postoje verzije sa jednim ili dva reda sedišta i pogonom na svim ili samo zadnjim točkovima.

Kod nas je izraz “pikap” uobičajen za laka dostavna vozila – npr. Zastava Poly, VW Caddy, Citroen Berlingo, Fiat Doblo, Peugeot Partner… Međutim, njih ne svrstavamo u putnička vozila.

Ukoliko postavljate ili tražite oglas za “van” ili lako dostavno vozilo, pogledajte kategoriju “Transportna vozila”.

Foto / MediaWorldImages / Alamy / Profimedia


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar