Nazvao je kompaniju po Tesli i zgrnuo milijarde, a evo šta Ilon Mask zaista misli o našem geniju (VIDEO)

Ekscentrični milijarder nikada nije krio zašto njegovo čedo nosi ime srpskog velikana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Pošto je Stiv Džobs napustio svet, mnogi su se okrenuli Ilonu Masku kao novom, najvećem vizionaru današnje tehnološke industrije.

Njegovi napori da Teslu stavi na tržišnu kartu višestruko su se isplatili. Ne samo da je postala lider u proizvodnji električnih vozila, već je kompanija nedavno ponela titulu najvrednije u auto-industriji, ispred neprikosnovene Toyote.

Maskovi planovi s kompanijom SpaceX još su i veći, što je dokazao uspešnim lansiranjem američkih astronauta u svemir, koji su u kapsuli CrewDragon bezbedno stigli do Međunarodne svemirske stanice.

Tesla kao inspiracija

Spisak projekata na kojima Mask radi, kako bi doprineo boljitku čovečanstva, ali i svom bankovnom računu, zaista je dugačak.

Ali, vratimo se Tesli, kompaniji po kojoj je milijarder najprepoznatljiviji, a koja je i nama interesantna, jer je nazvana po jednom od najvećih naučnika u istoriji – Nikoli Tesli.

Mask nikada nije krio zašto je odlučio da svoje čedo nazove po slavnom srpskom naučniku – Tesline četvorotočkaše pokreću indukovani motori s naizmeničnom strujom.

Zato bi možda trebalo da nas iznenadi Maskovo mišljenje o Tesli, ali i njegovom najvećem rivalu – Tomasu Edisonu.

Nikola Tesla u laboratoriji; Foto/Printscreen/You Tube

Dubok trag u istoriji

U intervjuu datom pre 12 godina, jednom od retkih u kojem govori o srpskom velikanu, Mask je istakao da su mu Tomas Edison i Nikola Tesla najveći uzori, i velika inspiracija.

Edison je verovatno jedan od najistaknutijih američkih naučnika svih vremena, kojem se pripisuju mnogi izumi, među kojima je i električna sijalica.

Tesla, koji je jedno vreme bio angažovan od strane Edisona, izumeo je naizmeničnu struju koju danas koristi 80% sveta, za razliku od direktne struje, koju je forsirao američki naučnik.

Ostao je upamćen po naprednim pronalascima i idejama, posebno u oblasti bežične tehnologije, bez kojih danas ne bi mogli da zamislimo industriju mobilnih uređaja.

Da ne spominjemo projekte koji su nestali posle njegove smrti, i čija sudbina do danas nije razjašnjena.

Iako je Tesla umro relativno nepoznat i bez para, njegov ugled je s vremenom porastao, pa i nadmašio Edisonov.

Tomas Edison; Foto / Pixabay / WikiImages

Kome daje prednost?

Vratimo se sada Masku i njegovom intervjuu, gde je rekao kako “Tesla zaslužuje mnogo više poštovanja nego što je dobio”.

“Ipak, veći sam obožavatelj Edisona nego Tesle. Edison je izneo svoje stvari na tržište i učinio ih dostupnim svetu”, rekao je Mask, dodavši da Tesla to nije učinio.

Dakle, vizionar Ilon Mask daje prednost Tomasu Edisonu koji je slovio za odličnog trgovca, sposobnog da proda svoj proizvod, pa tek onda za izumitelja.

Donacija od milion dolara

Ne možemo završiti ovu priču, a da ne spomenemo da je Mask svoje poštovanje prema srpskom naučniku iskazao 2014, kada je donirao milion dolara za izgradnju Teslinog naučnog centra na mestu gde se nekada nalazila njegova laboratorija na Long Ajlendu.

Uz to, šef Tesle ume i da čestita rođendan srpskom i svetskom velikanu na svojoj Twitter stranici, što i mi činimo danas, odajući počast čoveku čije su ideje promenile svet.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar