Poplave u Veneciji su prošlost? Premijer pustio u probni rad veštačku barijeru (FOTO)

Do pandemije Kovida19, Veneciju je godišnje posećivalo više od 20 miliona turista

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP

Pritiskom na dugme u kontrolnoj sobi, italijanski premijer Đuzepe Konte stavio je u pogon veštačku barijeru nazvanu Mose (Mojsije) koja bi trebalo da štiti Veneciju od poplava, pišse dnevni list “Republika”.

“Ovo nije parada, vlada želi da vidi kako napreduju radovi. Logično je da su neki skeptični, ali pozivam građane koji protestuju da se svi zajedno koncentrišemo na cilj, a to je da završimo ovaj projekat, da učinimo sve da funkcioniše”, rekao je premijer Konte prilikom ceremonije probnog puštanja u pogon barijere.

I dok su političari učestvovali u ceremoniji, venecijanska laguna bila je pretrpana čamcima i brodicama, građana koji su protestovali protiv projekta “Mose”, ali i protiv pristajanja velikih kruzera u Venecijanske luke, jer veruju i tvrde, da to dodatno uništava i ugrožava drevni grad, jedno od najposećenijih turističkih mesta na svetu.

Do pandemije Kovida19, Veneciju je godišnje posećivalo više od 20 miliona turista.

Izgradnja veštačke brane “Mose”, koja treba da reguliše nivo vode u venecijanskoj laguni je jedan od kapitalnih projekata koji je započet, zatim je prošao period stagnacije, i neizbežno za italijanske prilike, velikog skandala i višestruko premašene početne cene koja je bila procenjena na 5.500 miliona evra.

Prema najnovijim vladinim merama za oporavak zemlje nakon pandemije koronavirusa i ekonomske krize koja je usledila, predviđen je nastavak rada na desetinama velikih projekata, a “Mose” je jedan od njih.

Izgradnja veštačke brane u venecijanskoj luci praćena je skandalima, otkrivanjem velike korupcije 2013. godine, izbegavanja placanja poreza u sta je bilo upleteno najmanje stotinu osoba, među njima i tadasnji gradonacelnik Venezije Dzordzo Orsoni.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar