Da li PODVODNA PUTOVANJA mogu da postanu budućnost turizma? (VIDEO)

Morski svet čini više od 70 odsto naše planete, a sve više se istražuje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pexels.com/Francesco Ungaro

Mnogi veruju da podvodni turizam predstavlja budućnost putovanja.

Ovakva vrsta turizma putnicima otvara široka vrata okeana, nudeći im priliku da vide morski svet koji prekriva 70 odsto naše planete.

Ne samo da okean nudi pogled na neverovatni vodeni svet, već i prijatan podvodni smeštaj, restorane…

Prvi podvodni hotel na svetu, Conrad Maldives Rangali Island, otvoren je na Maldivima 2018. godine, piše BBC Travel.

Najveći podvodni restoran Norvežani su otvorili prošle godine, a tu je i novi trend otvaranja podvodnih umetničkih galerija poput galerije Ngaro na australijskim ostrvima Whitsunday.

Ovakve ponude sve više dovode ljude u kontakt sa predelima u dubinama mora.

Ipak, podvodni turizam nije ništa novo, nego samo uzima veći zamah prethodnih nekoliko godina.

Žak Kosto izumeo je ronilačku opremu još 1942. godine, a Profesionalno udruženje instruktora ronjenja, PADI, izdalo je 27 miliona ronilačkih certifikata širom sveta od 1967. godine.

Prema zvaničnim podacima, u svetu postoji oko šest miliona aktivnih ronilaca, plus bezbroj ronilačkih entuzijasta koji istražuju rubove našeg okeana, rone kroz potopljene olupine, plivaju sa kitovima i kornjačama, obilaze podvodne pećine… Uz to, mnoga obalna odmarališta odavno nude izlete u čamcima sa staklenim dnom.

Međutim, iako podvodni turizam i slike dubokomorskih fantazija privlače mnoge ljude, samo oni dubokog džepa zaista mogu uživati u podvodnom svetu. Britanska profesorika turizma Hejli Stejnton ističe kako postoji tržište podvodnog turizma, ali da je ograničeno na bogate individue.

Patricija Rodiles Martinez, iz kompanije Les Roches koja je 2019. održala prvi samit o podvodnom turizmu, smatra da će ipak doći do pada cena.

“Kako se vremenom povećava potražnja, tako će se i smanjivati troškovi, pa će i podvodni turizam biti sve pristupačniji za sve. To se desilo i sa avionima, krstarenjima i hotelima”, kazala je Martinez.

Bez obzira da li će podvodni turizam biti budućnost putovanja, podvodna iskustva imaju važnu sekundarnu korist – obrazuju nove generacije o potrebama brige za okean.

Zato je pandemija koronavirusa dobari podsetnik na potrebu očuvanja prirode.

Podvodni projekti današnjice dosta uzimaju u obzir zaštitu okeana.  Tako ronilački centri već nude ture prilikom kojih turisti rade na izbeljivanju korala, uklanjanju plastičnog otpada iz okeana, itd.

Evo kako izgleda restoran pod vodom:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar