Zabrinuti za nacionalnu bezbednost: Amerika želi da zabrani TikTok i druge kineske platforme

Objava dodatno zaoštrava tenzije između Kine i SAD

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Manjunath Kiran / AFP / Profimedia

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, izjavio je u intervjuu za “Foks njuz” da ova zemlja razmatra da zabrani kineske društvene mreže, uključujući TikTok, prenosi Rojters.

Američki zakonodavci izrazili su zabrinutost u pogledu nacionalne bezbednosti zbog korišćenja TikToka i politike o zaštiti podataka korisnika ove društvene platforme.

Oni strahuju da bi kineski zakoni od domaćih kompanija mogli da zahtevaju da sarađaju s obaveštajnim službama koje kontroliše kineska Komunistička partija.

Zabranjena u Indiji

Pompeov komentar usledio je nakon zaoštravanja tenzija između Kine i SAD zbog odgovora na pandemiju koronavirusa, kineskih poteza u Hongkongu, kao i trgovinskog rata dugog skoro dve godine.

Osnivači TikToka, koji nije dostupan u Kini, težili su da se distanciraju od svojih korena kako bi se aplikacija dopala publici širom sveta.

Ona je od nedavno zabranjena u Indiji, zajedno sa još 58 aplikacija, usled pograničnih sukoba između dve države. TikTok će prestati da se koristi i u Hongkongu za nekoliko dana, pošto je Kina usvojila novi zakon o nacionalnoj bezbednosti u ovom poluautonomnom gradu.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar