Igrajući Roblox ojadila očev račun za 600.000 dinara: Ova greška može skupo da košta roditelje

Tokom mesec dana devojčica je napravila stotine transakcija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dennizn / Alamy / Profimedia

Stiv Kaming (72) tvrdi da se ne razume previše u tehnologiju, a kada je reč o bankarskim uslugama bio je veran “staroj školi”. Sve do pandemije koronavirusa novac je podizao u ekspoziturama, a odluku je promenio iz bojazni za zdravlje, kada je i počeo da koristi online uslugu.

Pomenimo da Stiv ima i 11-godišnju kćerku, koja obožava da s drugarima igra popularnu multiplayer avanturu Roblox. Iz tog razloga, dao je devojčici podatke sa svoje kartice da bi platila gejming dodatke vredne 5 funti.

I tako počinje ova nesvakidašnja priča iz Velike Britanije.

Prazan račun

Stiv je verovao da je to bila i jedina online kupovina njegove kćerke, ali kada je posle izvesnog vremena pregledao stanje na računu putem interneta, umalo je doživeo srčani udar!

Tokom mesec dana devojčica je napravila stotine transakcija, vrednih između 0,99 i 9,99 funti, kao i ukupni trošak od 4.600 funti (oko 600.000 dinara).

Njegova kćerka nije shvatila da je novac koji troši u Robloxu pravi, a ne lažan kao u Monopolu, prenosi Zimo.hr.

Kivan na izdavača igre

Stiv je odmah pozvao banku, jer je u prvom trenutku pomislio da je žrtva kriminalaca, ali je dobio potvrdu da su transakcije regularne.

U razgovoru za BBC optužio je izdavača popularne video-igre za “iskorišćavanje maloletnih osoba koje su ranjive jer, kao što je vidljivo na primeru njegove kćerke, ali i druge dece koja su roditeljima ispraznila račune, oni nisu svesni da je novac koje troše pravi”.

On smatra da u igrama namenjenim mladima ne bi trebalo da postoja mogućnost trošenja tolikog novca.

Dobiće pare nazad

Dobra vest za Stiva je da su predstavnici Robloxa najavili povraćaj utrošenih para.

Uz to, naglasili su kako koriste metode za sprečavanje neautorizovanih transakcija i podsetili roditelje na korišćenje sigurnosnih mehanizama (poput zahteva za upisivanja lozinke) prilikom svake kupovine.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar