Mediteranska lepotica i u vašem vrtu: Kana, boginja među cvetovima! (FOTO)

Uživaćete u lepoti cvetova od kraja maja pa sve do prvih mrazeva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Pixabay/ siala

Direktno iz tropskih predela Amerike i Indije, rajska lepotica Kana (canna indica), prešla je na evropsko podneblje još pre pet vekova. Najpre su je uzgajali u Španiji a potom je našla svoje mesto pod suncem, u mnogim baštama Evrope.

Može da naraste i do jednog metra u visinu, ali se sve više mogu naći i vrste koje su saksijske i rastu više žbunasto.

Cvetovi su krupni, široki i asimetrični u crvenoj, žutoj ili narandžastoj boji, a postoje i dvobojni poput kleopatre. Cvetaju od juna do oktobra ali sami cvetovi nemaju miris.

Foto/ Pixabay/ danhadd137

Kana se sadi krajem aprila ili pošetkom maja a u zemlju je potrebno dodati malo peska. Najviše joj prijaju sunčana mesta, zaštićena od vetra.

Preporuka je da se različite vrste (u Evropi ih ima preko 20) ne mešaju, ali je i te kako preporučljivo da se ispod njih sade niže cvetnice poput kadifa, jer sama kana, ima visoko stablo.

Foto/ Pixabay/ blende12

Ukoliko kanu želite kao sobnu biljku, zimi je čuvajte u prostoru u kom nisu previsoke temperature, uz umereno zalivanje. Ukoliko počne da se suši, povremeno je poprskajte vodom.

Foto/ Pixabay/ blende12

Ukoliko je gajite u bašti, preporuka je da je unesete u kuću u toku hladnijeg perioda, jer mraz uništava lukovice.

Foto/ Pixabay/ minka2507

Kane odlično podnose vrućinu, ali samo ako su zalivene. Zato kane zalivajte tako da se zemlja oko njih nikada ne osuši. Uvek proverite vlažnost i kada primetite da je zemlja došla u fazu vlažnosti da se od nje ne može napraviti grudva, odnosno da se ne lepi nego se raspada, zalijte biljke.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar