Kako se nabavlja putno osiguranje za koronu i koliko košta

Ponude osiguravajućih kuća za one koji idu na letovanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Posle početnog oklevanja, od ove nedelje dve osiguravajuće kuće nude polise putnog osiguranja uz doplatu rizika za kovid 19. U Juti očekuju da će to pospešiti, za sada smanjeno interesovanje turista za strane destinacije. Za domaće hotelijere u ponudi i nova polisa kojom mogu da osiguraju goste.

Krajem juna prošle godine ovo bi bila nezamisliva slika u turističkoj agenciji, ipak, agenti kažu da su sve ređe sami. Od putne polise koja pokriva i kovid 19 očekuju da bar oni koji su ranije kupili aranžman od njega ne odustanu.

“Imate naravno jednu grupu koja je svoje putovanje odložila za narednu godinu, i imate jedan procenat, jednu trećinu praktično, koja još uvek ne zna i upravo se rukovodi ovakvim informacijama, kao što je ova na koji način i koliko mogu biti bezbedni ako otputuju na svoje letovanje”, navodi Mirko Bauk iz agencije “Odeon vorld travel”.

Uz dodatak od 10 do 15 evra uz standardnu putnu polisu, ili upola veću cenu polise, dve osiguravajuće kuće pokrivaće i novi rizik.

“Za nedelju dana kompanija je već zaključila polise osiguranja kojima je pokrila preko 5.000 naših građana osiguranjem od kovida 19, koji je uključen u polisu putničkog zdravstvenog osiguranja”, kaže Miloš Milanović ispred Dunav osiguranja.

U Juti kažu da, iako se situacija iz dana u dan menja, plan je da čarter letovi krenu 1. jula, a od 15. za Egipat, Tunis i Španiju.

“Takođe je važno da kažemo da ova polisa pokriva i repatrijaciju u slučaju ostanka na destinaciji zbog oboljenja, da li se radi o bolničkoj nezi ili o karantinu”, ukazuje direktor Jute Aleksandar Seničić.

Pažljivo čitajte ponudu

Polisa u proseku pokriva troškove od 30 do 35.000 evra.

Za one koji će kupiti putnu polisu, savet da pažljivo čitaju ponudu. Već sada u jednom slučaju imamo limitiran iznos za pokriće kovida, a drugom je čitava suma putnog osiguranja predviđena i za troškove izazvane oboljevanjem od kovida 19.

Na tržištu osiguranja novina je i polisa nemenjena domaćim hotelijerima.

“Drugi vid pokrića je za turiste koji se odluče da letuju u Srbiji. Osiguranje zaključuju hoteli, njihovi gosti će u slučaju obolevanja od kovida, a lečiće se u državnom zdravstvenom sistemu, dobijati i dnevnu naknadu troškova”, ukazuje Đorđo Markeđani ispred DDOR Novi Sad

Uz uplatu 30 dinara dnevno, gost će, u slučaju da oboli, dobijati 2.400 dinara po bolničkom danu. Reč je o kombinovanoj polisi osiguranja od nezgode, pa je u slučaju invaliditeta pokriće milion dinara.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar