Zbog vrućina i mladi padaju kao sveće: Evo kako da prepoznate SUNČANICU i koje je najopasnije doba dana

Tolotni udar jedna od najtežih posledica, ali oporavak je uglavnom brz

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto; Pixabay

Zbog nesnosnih vrućina lekari upozoravaju da je alarmantan broj osoba koje se javljaju za pomoć zbog sunčanice,  pada pritiska, ali  i toplotnog udara, naročito oko 14 i 15 časova popodne kada su temperature najviše. Od ovakvih opasnosti nisu izuzeti ni deca ni mladi,  zbog čega na svaku malaksalost treba reagovati.

U prevozu “padnu kao sveća

Toplotni udar je najkomplikovaniji i dovodi do gubitka velike količine tečnosti u telu.

“Najčešće se deava u zagušljivim prostorima gde je veća grupa ljudi, kao što je prevoz. Čovek momentalno izgubi svest i padne kao sveća. Zdrave i mlade osobe se brzo oprave, čim se negde smeste i rashlade vodom i lepezom. Ipak, najbolje je da ceo taj dan prekoče obaveze i odu kući da odmore”, kaže dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine.

Foto: Pixabay/sweetlouise

Sunčanica se oseti tek kada se sklonimo sa sunca

Sunčanica udara direktno u glavu i ne gubi se svest, kaže dr Šehić.

“Nakon što se sklonimo sa sunca, ako osetimo jaku glavobolju i mučninu, znači da smo “zaradili” sunčanicu. Tegobe se najčešće pojave tek kada se sklonimo negde i opustimo. Najčešće ne dolazi do povraćanja i stanje se sutradan stabilizuje.”

Kada padne pritisak, uzlupa se srce

Velika vrućina često izaziva pad pritiska, koji može da se desi svakome, bez obzira na zdravstveno stanje i godine.

“To je neugodno osećanje malaksalosti, blage mučnine i gubitka vidne oštrine. Kada pritisak jako padne dolazi do jakog lupanja srca, pa onda to još više uplaši osobu kojoj je pozlilo. Najbolje je da sednu ili prilegnu, ali neko mora da im pomogne, jer su omamljene. Potrebno je da piju vodu gutljaj po gutljaj  i pokvasiti ih oko vrata i sa unutrašnje strane ruku”, kaže dr Radmila Šehić.

Najgore je posle 12 časova

Najopasnija kombinacija je dugo izlaganje suncu i fizički napor na otvorenom, kaže naša sagovornica.

“Ako se neko izlaže suncu u periodu od 11 do 16 časova i ako ima neku fizičku akivnost ili napor u najvećem je riziku da mu pozli zbog vrućine”, kaže dr Šehić.

Mladi ne paze, stariji se čuvaju

Prema iskustvu iz dugogodišnje prakse, naša sagovornica kaže da problem zbog vrućine najčešće imaju mladi. jer su stariji uglavnom naučili da se čuvaju.

“Mladi se ne paze, zbog čega im često pozli. Hipertenzičari i drugi hronični bolesnici znaju da uvek sa sobom moraju da imaju flašicu vode i da s vremena na vreme odmore u hladovini”, kaže naša sagovornica.

Na koronu nema uticaj

Nije dokazano da vrućina ima bilo kakav uticaj na zaražene koronom, kaže doktorka.

“Zaraženi kao i svi ostali treba da paze na svoj imunitet, da jedu laganu hranu po visokim temperaturama sa mnogo vitamina i tečnosti.”

Piše: Aleksandra Vasić



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar