Oslobodite se stresa na 8 neuobičajenih načina, od kojih jedan uključuje i ČEŠALJ

Pobedite napetost putem potpuno zdravih metoda, bez upotrebe antidepresiva

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Pexels/Andrea Piacquadio

Osećate se već duže vreme suviše napeto, neprijatno vam je, misli su vam rasute i imate panične napade?

To su tipični simptomi stresa, koji nas izbacuju iz ravnoteže.

Šta bi trebalo da uradite?

Prvenstveno da naučite da upravljate stresom, jer to pomaže, ne samo da se vratite u formu, nego i da eliminišete bolest, pa čak i da usporite proces starenja.

Predstavljamo vam nekoliko nesvakidašnjih načina za oslobađanje od stresa:

Foto/Pexels.com/deborahmiller56

1. Češalj

U toku radnog rana, provedenog ispred monitora, mimična muskulatura postaje veoma napeta, tako da glava postaje veoma teška i počinje da vas boli. Jedan od načina izbegavanja stresa je češljanje kose u trajanju 10-15 minuta. Ova procedura pomaže da aktivirate krv u mozgu i oslobodite mišiće, piše Uspešna žena.

2. Hrana

Ukusna hrana je efikasan antistres doping. Da biste sačuvali dobro raspoloženje i oslobodili se stresa konzumirajte masnu ribu, koja sadrži omega-3 masne kiseline, veoma korisne za nervni sistem. Ako ne volite ribu, pojedite sladoled ili bananu. Ove namirnice su bolje od antidepresiva.

Foto/Pexels.com/milivanily

3. Istrljajte dlanove

Još jedan način da se ublaži napetost i izbegne stres. Potrebno je svom snagom protrljati dlan o dlan, dok dlanovi ne postanu vrući. Takođe je korisno i protrljati uši. Na taj način, brzo ćete se vratiti i fokusirati na posao.

4. Tuširanjem protiv stresa

Verovali ili ne, 15-minutno tuširanje pomaže da se izborite sa negativnim emocijama. Stanite ispod toplog mlaza vode, tako da vam on masira glavu i ramena. Ubrzo ćete osetiti kako voda odnosi sa sobom sve nepotrebno.

Foto/Pexels.com/A DIFFERENT PERSPECTIVE

5. Bojenje

Psiholozi su otkrili da oslikavanje bojanke u roku od 2-3 minuta u periodima pojačanog stresa petostruko povećava verovatnoću da se sve započeto završi na vreme, a pritom ovaj proces deluje umirujuće na pojedince.

6. Čaj sa hibiskusom

Nagomilavanjem radikala čovek ima osećaj panike i anksioznosti, što su karakteristike stresnog stanja. Hibiskus im ne dopušta da se namnože, tako što ih razvodnjava, i na taj način pomaže oslobađanju od stresa, pritom ne izazivajući malaksalost.

Foto/Pexels.com/kropekk pl

7. Spremanje kuće

Razvrstavanje stvari na svoja mesta pomaže da se fokusirate i organizujete misli. Sem toga, uredne police, ladlice, fioke, ormari, imaju pozitivan psihološki efekat  – spoljašnja uređenost i organizovanost nesvesno se prenosi na sopstveni život.

8. Ples

Obavezno plešite kod kuće. Ritmički pokreti uz muziku idlično pomažu eliminisanju stresa. Osim toga, ples doživljavamo kao zabavu, za razliku od sličnih vežbi po teretanama.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar