U Slovačkoj se nalazi MUZEJ koji možete da obiđete samo uz pomoć ronilačke opreme (VIDEO)

Poseta najstarijijem rudniku opala na svetu predstavlja jedinstveno iskustvo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube BW P

U jednoj od najupečatljivijih lokacija na svetu moguće je roniti i obilaziti muzej u isto vreme.

Ovaj muzej je najstariji i najveći rudnik opala na svetu, a nalazi se u istočnoj Slovačkoj.

Slovenske opalove bane mnogi nazivaju najlepšim i najimpresivnijim muzejem, a nalazi se između sela Zlata Bana i Červenica.

Foto/Printscreen/Youtube BW P

Radi se o rudniku dragog kamena opala koji je otvoren od 1597. godine, koji je bio posebno popularan u porodici francuskog vojskovođe i cara Napoleona, a  njegova žena Žozefina je svojevremeno nosila jedan od najpoznatijih opala na svetu po imenu Trojan Fire.

Rudnik se sastoji od oko 22 kilometara tunela, prolaza i otvora, od kojih se neki nalaze na dubini i od 150 metara. Pet nivoa rudnika koji se prostiru na oko 5 kilometara je u potpunosti poplavljeno, a moguće ih je obići  samo uz pomoć ronilačkog odela i boca sa kiseonikom.

Ono što je naročito fascinantno jeste iskustvo ronjenja u kristalno čistoj vodi, dok se prolazi hodnicima i tunelima koji su obojeni u praktično sve postojeće boje sveta.

Temperatura vode iznosi konstantnih 4 stepena celzijusa, a obilazak muzeja i podzemnih dvorana uslovljen je količinom kiseonika u bocama, pa jedna tura može da traje najviše do 30 minuta.



Izvor: Objektiv.rs, tumagazin.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar