Čovek koji je spojio Tita i Jovanku preminuo u 104. godini (FOTO)

Nakon Drugog svetskog rata obavljao brojne vojne, političke i pravne funkcije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ AFP / AFP / Profimedia

U Zagrebu je u 104. godini preminuo Juraj Hrženjak, bivši dugogodišnji predsednik Saveta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, te počasni predsednik Antifašističke lige koji je nakon Drugog svetskog rata obavljao brojne vojne, političke i pravne funkcije.

Hrženjak je uvek rado prepričavao kako je baš on “odgovoran” za brak Josipa Broza i Jovanke Budisavljević.

On je je, navodi se u saopštenju Antifašističke lige RH, bio istaknuti pravni stručnjak za lokalnu i regionalnu samoupravu, antifašistički borac koji je 1941. otišao u partizane.

Nakon Drugog svetskog rata bio je pomoćnik zapovednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudija Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole “Josip Broz Tito” nakon čega je 1980. penzionisan.

Foto/Youtube/Printscreen

Diplomirao je 1956. na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Autor je nekoliko knjiga u upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih dela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savesti. Uredio je publikaciju “Rušenja antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.”



Izvor: Index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar