Pulmolog Dejan Žujović za Objektiv

Ambulante pune pred ZORU: Broj napada astme POVEĆAN je četiri puta, a evo šta je pravi razlog

Asmatičarima neće prijati ni vazdušna banja, ukoliko će biti izloženi promenama vremena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube printscreen

Ambulante zdravstvenih ustanova u Srbiji prepune su pacijenata sa teškim napadima astme zbog sve češćih i naglih promena vremena. Dok inače prosečno pet pacijenata dnevno zatraži pomoć pulmologa, ovih dana taj broj prelazi 20!

Pulmolog Dejan Žujović iz Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu u Beogradu kaže za Objektiv da do gubitka daha i teškog disanja zbog astme najčešće dolazi pred zoru, oko pet, šest časova ujutru.

“Ako niste sigurni o čemu se radi, doba dana u kojima se pojavljuju napadi može da ukaže da se radi o astmi ili HOBP” , kaže pulmolog Dejan Žujović.

Foto: Sciencephoto / Profimedia

Problem se najčešće dešava zbog velikih oscilacija u temperaturi, varijacija u vlažnosti vazduha i vazdušnog pritiska.

“Čak i Sokobanja im neće prijati iako je to vazdušna banja, ukoliko tamo pada kiša, a oni su došli iz mesta gde je sijalo sunce. Svaka nagla promena temperature može da bude rizična i da bude uzrok napada astme”, kaže dr Dejan Žujović.

Ono što može da pomogne jeste uvođenje novih vanrednih lekova koje pacijenti inače ne koriste: kortikosteroida, antibiotika ili češćih inhalacija.

“Važno je promeniti terapiju u ovom periodu. Postoje vrste lekova za astmu čija doza može da se koriguje prema potrebi, ali postoje i oni čija doza nikako ne sme da se povećava. Zato je važno da pacijeneti imaju instrukcije i pečat od strane pulmologa šta treba da uzimaju u kritičnim momentima”, kaže dr Žujović.

Napadi u velikom broju slučajeva mogu da se spreče kada se terapija uzima redovno, ali veliki broj pacijenata to zapravo ne radi.

“Mali broj pacijenta baš nikada ne preskače terapiju. Umesto toga, zaboravljaju na lekove čim im se stanje poboljša. To je greška, jer redovna upotreba terapije može da spreči napade”, kaže dr Žujović.

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs

 

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar