“Ništa lično”: Grci objasnili zašto je srpskim turistima i dalje zabranjen ulazak u zemlju

Iz Grčke nacionalne turističke organizacije naveli razlog

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/David Mark

Uprkos brojnim zvaničnim najavama koje traju još od druge polovine maja da će srpski državljani moći bez testa i karantina već od 15. juna da uđu u zemlju, Grčka ipak nije dozvolila prijem srpskih turista.

Štaviše, čini se da su i srpske vlasti ostale zatečene ovom odlukom, a mnogi su optimistični i smatraju da će prijem srpskih turista biti omogućen noćas od 23 časa.

Poslednja zvanična odluka, koja je objavljena i na zvaničnom sajtu Konzulata Srbije u Solunu jeste i ona koja se odnosi na Službeni glasnik Grčke zbog koje se to čini malo mogućim.
– Prema najnovijoj odluci objavljenoj u Službenom glasniku Grčke, produžene su važeće mere režima ulaska u Grčku do 30. juna 2020. godine. Ovo praktično znači da turisti iz Srbije u Grčku mogu ući tek posle 1. jula 2020. godine.

Iz Grčke nacionalne turističke organizacije za Telegraf kažu da nije u pitanju “ništa lično” već da je Grčka u obavezi da se uskladi s pravilima Evropske Unije koja nalažu da se od danas otvara granica samo za članice EU i Šengena. U pitanju su pravila koja su donesena u Briselu, zbog čega ni Grčka nema veliku moć odlučivanja u čitavoj priči već kao članica EU mora da ih poštuje.

Budući da Srbija ne pripada ovim zemljama, granice za nas će biti otvorene tek 1. jula.

Ipak, ostaje pitanje zašto Srbija o tome nije bila obaveštena i zašto su srpski turisti nakon prevaljenog puta vraćeni nazad sa bugarsko-grčke granice?



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar