Šta je najbolji IZBOR za vašu KOŽU: Solarijum, sunčanje ili kreme za samopotamnjivanje?

Ako želite da i ovog leta imate preplanuli ten, bitno je da znate šta je za vašu kožu najbolja opcija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Freepik/ halayalex

Sa dolaskom toplih dana, mnogi su se uputili na omiljene plaže i bazene. Preplanula koža daje telu vitkiji izgled, crte lica takođe dolaze jasnije do izražaja, osmeh, oči… Mogli bismo do sutra da nabrajamo zbog čega je imperativ leta uvek bio dobro pocrneti i sa odmora doći sa tenom koji će nas dugo podsećati na tople dane.

No, iako smo svesni da je prirodno sunčanje sve manje zdravo, sa druge strane, solarijum već ima predznak “raka kože”, postavlja se i pitanje koliko dobre mogu biti hemikalije u proizvodima za samopotamnjivanje.

Sunce jeste fenomenalan način da dobijemo dnevnu dozu vitamina D, ali pod određenim uslovima. Idealno bi bilo izlagati se suncu sa sunčanim naočarima, šeširom i zaštitnim faktorom od 50 i to pre jedanaest sati ujutro i posle sedamnaest sati uveče ali to naravno, ne garantuje preplanulost.

Foto/ Freepik/ senivpetro

Solarijum se godinama proglašava najgorom opcijom ako želimo preplanuli ten, s obzirom na to da ga njegovi korisnici najčešće koriste do iznemoglosti pa tako i “unište” sve njegove potencijalne benefite. Ako se pitate da li ih solarijum uopšte i ima, po istraživanjima, solarijum i te kako može da prija koži ali samo ako se koristi povremeno ( kad imamo nekakav poseban događaj na kom želimo da izgledamo preplanulo ili pak, kao priprema kože za sunce) ali nikako ako njegovo korišćenje prelazi ionako previsoku granicu od 10 minuta dnevno i više puta nedeljno, tokom čega ne koristimo proizvod sa zaštitnim faktorom.

Solarijumi po naučnim istraživanjima imaju intenzivnije ultraljubičasto zračenje od sunca.

Naravno, postavlja se pitanje šta je sa proizvodima za samopotamnjivanje? Ovi losioni, ulja i serumi najčešće sadrže dihidroksiaceton koji u kombinaciji s kiselinama u našoj koži dovodi do tamnjenja kože – verovali ili ne, nešto slično kao kada staviš meso na roštilj pa ono promeni boju. No, iako zvuči pomalo strašno, ove promene događaju se samo na površinskom sloju kože i mogu naškoditi tek ako ulaze dublje u telo, što navodno, ne može da se dogodi.

Portal Miss7 pitao je stručnjake za savet: da li bi trebalo da se zadržimo na prirodnom sunčanju, okrenuti solarijumu ili jednostavno kupiti zalihu dobrih proizvoda za samopotamnjivanje?

Mišljenja se u većini slučajeva poklapaju a u jednom su stručnjaci saglasni – koža pamti a ključ je upravo u umerenosti.

Foto/ Freepik

Dr.Klaudija Šebetić zabrinuta je zbog, sa jedne strane preteranog izlaganja suncu, a sa druge strane, nedovoljnom izlaganju. Sunčanjem, pogotovo u podne, koža dobija teška oštećenja, bilo akutna koja su privremena ili ona koja skupljamo s godinama. Naravno, bolje je sunčati se prirodno nego u solarijumu. Solarijum je dobar samo za brzinska rešenja, jer ako se kratkotrajno koristi, nije toliko štetno. Bitno je umereno izlagati se suncu, dva do tri puta nedeljno i to samo 5 posto površine tela kako bismo skupili potrebnu količinu vitamina D. Obavezno je koristiti zaštitu od sunca, posebno na licu, koje bi bolje bilo i ne sunčati. U tom slučaju, bolji su i proizvodi za samopotamnjivanje za lice nego sunce. Doktorka Šebetić je dodala da iako svaki preparat koji stavljamo na sebe na neki način nađe put i do krvotoka, iz iskustva klijenata tvrdi da mi nijedan do sada nije imao problema s proizvodima za samopotamnjivanje – niti su izazvali upale niti alergije.

Foto/ Freepik

Dr. Ivana Nola tvdi da je najmanje zlo od svega navedenog, upotreba krema za samopotamnjivanje. Ali i dodaje da ne treba ni toliko da imamo strah od sunca jer je ono potrebno i koži i metabolizmu. Kreme za samopotamnjivanje mogu da izazovu alergijske reakcije na koži, a uz to, ova sredstva uglavnom se neujednačeno spiraju i ostavljaju fleke. Doktorka Ivana ističe da je prirodno sunčanje odlično, ali u ograničenoj količini i da bi trebalo se obavezno nosi kapa, šešir ili bar naočare za sunce. Na suncu ne bi trebalo biti duže od  15-20 minuta ako nemamo zaštitni faktor ili nešto duže ako smo naneli kremu. Što se solarijuma tiče, dr. Nola je istakla da može doći do pojave tanoreksije, uz koju verujemo da nikad nismo dovoljno tamni, ali je ona ipak  za na strani solarijuma ako je u određenoj količini i to za osobe koje mogu da ga koriste. Predložila je osobama vrlo svetle puti da solarijum koriste kao oblik fototerapije, odnosno da tako navikavaju kožu na sunce i dodala da u solarijum obavezno ulaze sa visokim zaštitnim faktorom, barem prvih nekoliko sunčanja, nakon čega sam faktor mogu smanjivati.

Foto/ Pixabay/ dorianrochowski

Dr Kaliterna ističe da je pre svega bitno da smanjimo upotrebu parfema tokom toplijih dana, jer u kombinaciji sa suncem mogu izazvati alergijske reakcije. Dodaje da najveću štetu činimo kraćim odlascima od kuće, do komšinice, prodavnice i sl, jer tada uglavnom ne nanosimo nikakav zaštitni vaktor. On ističe da, ako ste svetle puti, ne bi trebalo solarijum da posećujete više od jednom nedeljno i to ne duže od 30 sekundi dok za one sa tamnijim tenom, nije preporučljivo duže od 45 sekundi. Dekolte i lice bi trebalo pokrivati jer su posebno osetljivi na sunčeve zrake.

Dr. Kaliterna dodaje još da je dobro imati puder na licu jer predstavlja barem neku zaštitu a da veće mladeže i bradavice treba posebno zaštititi.

 

 

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. U solarijum nebih otisla ni u ludilu, suncanje obozavam ali bez preterivanja.Za zastitu koristim uljnu emulziju SANOVITA, bukvalno za celo telo i nema opekotina nema plihova, stito od sunca i ujedno hrani i neguje kozu, a lice mackam sa magijom pcela-krema sa pcelinjim otrovom,koja zaista stiti kozu lica od svih spoljnih faktora.hrani. neguje, pegla stare i usporava nastanak novih bora...

    Odgovori

Ostavite komentar