Čuvajte se kripto-prevara! Ilon Mask, SpaceX i američki astronauti iskorišćeni kao mamac (VIDEO)

Platforma YouTube zatrpana je lažnim live-streamovima tokom kojih se "poklanjaju" Bitkoini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto / Pixabay / Aaron Olson

Kripto-prevaranti odavno “operišu” na globalnoj mreži u potrazi za naivnim žrtvama. Jedna od njihovih taktika je takozvani BTC giveaway, koji promovišu uz poznata lica, najčešće iz tehnološkog sveta.

Jedan od poslednjih primera je lažni live-stream na YouTube platformi koji prenosi konferenciju za štampu američke svemirske agencije NASA, održane uoči istorijskog leta dvojice astronauta u orbitu.

Iako je lansiranje izvedeno pre više od 15 dana, a astronauti uveliko sprovode planirane aktivnosti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), lažni live-stream pratilo je više od 16.000 ljudi, prenosi Futurism.

Kako varaju ljude?

Tokom “prenosa”, gledaoci su imali priliku da kliknu na link, koji ih je vodio do destinacije za osvajanje Bitkoina.

Da bi dobili određenu količinu kriptovalute morali su da na datu adresu pošalju bilo koji iznos Bitkoina. Organizatori akcije su obećali da će uzvratiti dvostruko većom količinom od one koja je poslata.

Zanimljivo je pomenuti da kripto-prevaranti tokom ovakvih BTC giveawaya koriste skriptovane botove, koji pišu poruke zahvalnosti, ali čine i deo “publike”, kako bi sve izgledalo uverljivije.

Lažni web-sajt

Na YouTube platformi nedavno smo mogli videti i “živi” prenos lansiranja rakete Falcon 9, koja je prevezla američke astronaute do MSS-a, kao i intervjuu s Ilonom Maskom, vlasnikom kompanije SpaceX. Iako se događaj odigrao ranije, prenos je ispratilo hiljade ljudi, kojima su takođe ponuđeni besplatni Bitkoini.

Uz to, gledaoci su dobili i link do web-sajta pod nazivom “SpaceX Foundation 5.000 Bitcoin Giveaway Airdrop”. Tamo je navedeno da “kompanija poklanja kriptovalutu u vreme globalne krize, jer želi da pomogne koliko god je moguće”, prenosi News.bitcoin.com.

Princip je isti – koliko god Bitkoina da pošaljete, dobićete dvostruko veći iznos, ali i bonus od 25%.

Trenutak kada je Falcon 9 poleteo Foto: Bill Ingalls / NASA via AP

Bizarni tvitovi kao prilika

Treba istaći da ovakva vrsta prevare nije prvi put viđena od lansiranja američkih astronauta u svemir, već da je lice Ilona Maska i ranije zloupotrebljeno.

O tome svedoče i događaji s početka maja, kada je milijarder objavio seriju bizarnih tvitova i sunovratio akcije svoje kompanije Tesla, koja proizvodi električne automobile. Epilog priče bio je gubitak od 14 milijardi dolara!

Prateći dešavanja na berzi i Maskove objave na Twitteru pronaišli smo live-streamove sličnog prevarantskog koncepta, kao i gore navedeni primeri.

Budite na oprezu

Očigledno je da kripto-prevaranti koriste svaku priliku da organizuju svoje ilegalne aktivnosti. Inostrani mediji prenose da su pojedini ljudi, žrtve mahinacija, podneli žalbu kompaniji Google, koja je vlasnik YouTubea, ali se BTC giveaway linkovi i dalje pojavljaju.

Zato se savetuje da budete oprezni i ne verujete u sve ono što vidite na globalnoj mreži, a posebno akcije u kojima Ilon Mask, SpaceX, NASA, Microsoft ili neke druge kompanije, poklanjaju Bitkoine.

VIDEO: Kako izbeći prevare sa kriptovalutama



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar