ZADIRKUJETE psa tokom igre? Pravite veliku GREŠKU!

Nećete postići ništa dobro takvim ponašanjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Freepik

Jedna od najdražih stvari svakog vlasnika psa, jeste igranje sa njim.

Ništa lepšte od trčanja po prirodi i činjenice da kroz igru uživate u društvu voljenog ljubimca.

Iako se i vi i pas radujete zajedničkom provođenju vremena na ovaj način, ipak je važno da pripazite na nekoliko stvari.

Koliko ste puta zavarali psa da ste bacili lopticu, a zapravo ste je sakrili iza leđa? Iako je možda simpatično gledati zbunjeni izraz na licu psa, to ne bi trebalo često da radite.

Osim zadirkivanja i varanja prilikom igre, psu smeta i kada mu ponudite igračku ili poslasticu, pa je uzmete nazad, kad je stavite van njegovog domašaja i podstičete ga da je dohvati, kao i kada ga izazivate, a on se nalazi u boksu i slično.

Foto/Freepik

Za psa je vrlo frustrirajuće i ako mu duvate u uši ili nos ili kada ga zgrabite za njušku.

Takvo ponašanje, umesto zabave, kod psa može da izazove suprotan efekat. Tokom zadirkivanja pas skače, laje i cvili. Pas je uznemiren, pod stresom i ako se to često ponavlja može da dovede do problematičnog i opasnog ponašanja psa.

Foto/Freepik

Može da se dogodi da pas postane hiperaktivan i u velikoj meri van kontrole. Često zadirkivanje, takođe, može da dovede do toga da pas izgubi poverenje i počne da izbegava ljude. Frustracija koju pas oseti može da dovede i do agresivnog ponašanja.

Psi koji se dresiraju za napad i obranu su često trenirani uz pomoć ove tehnike. Takvi psi će na zadirkivanje odgovoriti agresivnošću.



Izvor: Objektiv.rs, index.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar