Priznanje ugledne evropske organizacije: Srbija među TOP 5 zemalja po broju inovacija tokom pandemije

Zbog ovih rezultata, država je pozvana da se priključi OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru

Kompjuter
Foto: Pixabay

Na zvaničnom sajtu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) predstavljena su 22 inovativna rešenja implementirana u Srbiji s kojima se našla među pet zemalja u svetu koje imaju najveći broj inovacija u odgovoru na korona krizu.

Srbija je, naime, a kako se navodi u saopštenu OECD, tokom vanrednog stanja u kratkom roku implementirala veliki broj inovativnih rešenja kao odgovor na krizu izazvanu koronavirusom i time se našla u samom vrhu zemalja u svetu sa najvećim brojem inovacija tokom COVID-19 krize.

Uspostavljanje inovativnih tehnoloških rešenja i elektronskih usluga imalo je za cilj da se postigne optimalna koordinacija sistema zdravstvene zaštite, obrazovanja, bezbednosti i ostalih ključnih sistema u uslovima krize, pravovremena i tačna informisanost građana, kao i kontinuirano pružanje usluga građanima i privredi, navedeno je u saopštenju OECD, čija Opservatorija inovacija javnog sektora prati inovativne odgovore vlada na krizu izazvanu virusom COVID-19.

Zaslužen poziv

U analizi objavljenoj 28. maja na sajtu OECD Opservatorije, kao primeri dobre prakse istaknuta su rešenja i aplikacije “Doniraj plazmu”, “Budi volonter”, “Digitalna solidarnost”, automatski info servis COVID-19 (čatbot), kao i “Moja učionica”, “Moja škola”, “eVrtić”, “eUpis”, inicijativu donacije računara deci iz socijalno ugroženih porodica i druga rešenja u okviru integrisanog odgovora obrazovnog sistema.

Zbog ovih rezultata, Srbija je pozvana da se priključi OECD-ovoj Deklaraciji o inovacijama u javnom sektoru. Deklaracije je 2019. godine potpisalo 35 zemalja članica OECD-a, a Srbija bi bila jedna od retkih zemalja koja bi se priključila iako nije član. Cilj je Derklaracije da podstakne, podrži i ojača inovativnost u javnom sektoru, afirmiše inovativni pristup u rešavanju kako starih, tako i novih izazova.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (engl. Organisation for Economic Co-operation and Development) je osnovana 14. decembra 1960. godine. Nastala je iz Organizacije za evropsku ekonomsku saradnju – OEES, osnovane 1948. godine s ciljem da pomogne ostvarenju i administraciji Maršalovog plana o rekonstrukciji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

Kasnije je njeno članstvo bilo prošireno na neevropske zemlje, a 1961. godine reformisana je u Organizaciju za ekonomsku saradnju i razvoj.

Izvor: Objektiv.rs, Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar