Prvi podvodni automobil koštao je 1,5 miliona dolara: Bondova igračka ostala pusti san (VIDEO)

Vožnja u ovoj kabriolet-podmornici moguća je do dubine od 10 metara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Printscreen Youtube

Tačno 30 godina pošto je snimljen čuveni film iz serijala od Džejmsu Bondu “Špijun koji me je voleo“, koji pamtimo po sceni u kojoj se Rodžer Mur i Barbara Bah “voze” pod vodom u belom Lotusu Esprit, jedan proizvođač je poželeo da napravi isto takvo vozilo.

Mali švajcarski dizajner i konstruktor koncept vozila – Rinspeed, predstavio je 2008. godine svoj model sQuba, zvanično prvi automobil koji je mogao da “lebdi” ispod vode, nastao na konstrukciji Lotusovog modela Elise.

U pitanju je automobil koji pokreću tri elektro-motora. Podvodna vožnja moguća je do dubine od 10 metara, kada dva elektromotora i propeleri koje pokreću omogućavaju vožnju u ovoj jedinstvenoj “kabriolet podmornici”.

Maksimalna brzina 120 km/h

sQuba nije projektovana za dublje zarone, pa bi “bondovska” jurnjava iz filma ili zaron do morskog dna bili nemogući.

Unutrašnjost automobila je napravljena od materijala otpornim na vodu i opremljena maskama i bocama sa kiseonikom.

Što se performansi tiče, Rinspeed sQuba po kopnu može da se kreće maksimalnom brzinom od 120 kilometara na sat. Po površini vode moguće je ploviti brzinom od 6, a pod vodom maksimalom brzinom od 3 km/h.

Ostao samo prototip

Izrada jednog prototipa koštala je 1,5 miliona dolara, a bilo je predvođeno da, kada proizvodnja počne, ova džepna podmornica bude prodavana po ceni nešto nižoj od prosečnog Rolls-Roycea. Proizvodnja, međutim nikada nije počela, pa se sve završilo na prototipu.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar