Važno za ĐAKE PRVAKE: Evo kako do termina za upis u školu i testiranje

Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1. juna do 20. jula

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/milos rafailovic

Na portalu e-Uprava od danas je omogućena usluga elektonskog zakazivanja termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda, a ta usluga biće dostupna do 10. jula.

Kako je ranije saopštilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, elektronsko zakazivanje termina za upis i testiranje budućih učenika prvog razreda omogućiće roditeljima i starateljima da jednim odlaskom u školu završe sve u vezi sa upisom i testiranjem dece.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu pripremili su te nove procedure upisa dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu, kako bi bi taj proces bio pojednostavljen.

Objašnjavaju da roditelji, staratelji i zakonski zastupnici prilikom upisa deteta u školu ne donose nijedan dokument, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem.

U saopštenju se precizira da će se preko aplikacije e-Upis izvršiti upis učenika u školu, kao i povlačenje neophodnih dokumenata iz matične knjige rođenih, evidencije prebivališta i iz IZIS-a o obavljenom lekarskom pregledu.

Izuzetno, ako je lekarski pregled obavljen pre 16. marta ili ako je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara, roditelj dostavlja školi lekarsko uverenje.

Upis učenika u prvi razred osnovne škole, u skladu sa zakazanim terminima, obavlja se od 1. juna do 20. jula.

Nakon upisa u školu, istog dana u zakazanom terminu psiholog, odnosno pedagog škole testiraće učenika.

Od 1. aprila roditelji imaju mogućnost da elektronskim putem iskažu interesovanje za upis deteta u prvi razred u određenu osnovnu školu na Republike Srbije preko portala e-Uprava, podseća Ministarstvo u saopštenju.

Papirne račune treba da čuvamo godinu dana, a šta da radimo ako ih plaćamo ONLAJN



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar