Wi-Fi vam je slab? Uz pomoć ovih saveta i obične LIMENKE pojačajte signal

U srcu kućnog sistema nalazi se ruter kojem morate pronaći najbolje mesto u domu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay / Lorenzo Cafaro

U današnje vreme teško je zamisliti kuću bez interneta koji opslužuje veliki broj uređaja – računare, gejming konzole, telefone, televizore… Neki od njih povezani su mrežnim kablom, a neki bežično, što je popularnija varijanta jer nas rešava gomile žica koje bi morali da razvlačimo po sobama.

Tako dolazimo do rutera – koji je u srcu pomenutog sistema. Ovaj uređaj uglavnom se dobija od internet provajdera, a najčešće su to jeftiniji ruteri koji podržavaju osnovne parametre iz ugovora. Nažalost, često se dešava da ne mogu zadovoljiti sve zahteve vlasnika.

Najlakši način da obezbedite dobar i kvalitetan protok signala jeste kupovina novog, bržeg rutera. Svakako da je ova varijanta skuplja, ali dugoročno gledano predstavlja bolju soluciju nego uređaj koji vam je iznajmio provajder. Posebno ako vam posao zavisi od interneta.

Najbolja pozicija

Ukoliko se odlučite na ovaj korak, neophodno je da odaberete odgovarajući uređaj u skladu s načinom na koji vam se isporučuje internet konekcija. To može biti kablovski internet, ADSL, VDSL ili ADSL2+, piše PC Press.

Većina ljudi bira uređaj po broju antena, i na neki način su u pravu. Moćniji ruter obično ima više antena, koje služe da osiguraju stabilnu vezu, ali postoji niz drugih karakteristika, poput brzine prenosa podataka, raznih podešavanja i upravljanja, koje su takođe važne.

O najboljem modelu i specifikacijama trebalo bi da se posavetujete s prodavcem, a u današnjem tekstu bavićemo se savetima kako da odaberete najbolju poziciju za ruter i obezbedite stabilan protok signala u vašem domu.

Postoji više jednostavnih načina o kojima se naširoko pisalo, a navešćemo samo neke:

Podignite ruter na visinu

Nemojte ga držati na podu, već na visini od barem metar, recimo u nivou prosečnog stola, ili više. Ukoliko je moguće, postavite ga na zid u visini ili iznad visine vrata.

Izbegavajte kuhinju

U ovom delu stana ima puno metalnih predmeta i raznoraznih aparata za domaćinstvo koji mogu da ometaju signal i naruše tok talasa. Ovo se posebno odnosi na mikrotalasnu rernu.

Nikako pored prozora

Postarajte se da uređaj ne bude pored staklenih površina, jer one stvaraju refleksiju signala. Ukoliko ga ostavite kod prozora rasipaće signal bez potrebe, veliki deo spektra otići će napolje i mešati se s drugim Wi-Fi ruterima u okruženju.

Neželjeni gosti

Zaključajte mrežu lozinkom koju niko ne sme znati. Ako vam se neko prikači ilegalno na mrežu usporiće internet, a vi ćete biti ljuti i nervozni.

Foto / Unsplash / Misha Feshchak

Pojačivač od limenke

Ovo su samo neki od saveta, ali ni oni ponekad nisu dovoljni. U tom slučaju, moraćete da investirate novac u pojačivač signala. Na tržištu postoje brojni modeli, a prilikom kupovine proverite da li su kompatibilni s vašim uređajem.

Ukoliko ne želite da dodatno trošite novac možda bi mogli da probate jednostavan trik, koji u 7 koraka običnu limenku pretvara u pojačivač signala, prenosi N1.

1) Uzmite limenku i dobro je operite.

2) Odsecite dno nožem

3) Zarežite gornji deo limenke, ali povedite računa da ga potpuno ne odsečete, već da jedan deo ostane (pola centimetra).

4) Makazama je zarežite vodoravno, suprotno od strane gde ste ostavili nezarezani deo

5) Pažljivo “razmotajte“ limenku

6) Iskoristite lepak da pričvrstite svoj kućni pojačavač za bežični ruter

7) Postavite pojačivač tako da okrenete otvoreni luk limenke prema prednjoj strani rutera

U narednom videu možete pogledati čitav postupak:

Mapirajte signal

Za kraj smo ostavili jednu vrlo zanimljivu aplikaciju fizičara Džejsona Kula, koja pomaže da otkrijete najbolju poziciju za ruter.

Uz pomoć WiFi Solver FDTD mapiraćete sopstveni signal i odrediti mesto bez šetanja uređaja od sobe do sobe.

Aplikaciju možete skinuti za Android telefon na OVOM linku, a u narednom videu pogledajte kako ona radi:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar