NA DANAŠNJI DAN

Nervni slomovi, svađe i teorije zavere: Glumci su prošli proz pravu Golgotu snimajući “Isijavanja” (VIDEO)

Čuveni horor klasik proslavlja 40. rođendan

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Printscreen/Youtube

Horor klasik Stanlija Kjubrika “Isijavanje” danas proslavlja 40. rođendan. Fanovima i dalje uteruje strah u kosti i izaziva nelagodu, no, verujemo da niste znali da se režiser Stenli Kjubrik istinski potrudio da glumcima na snimanju bude jednako strašno.

Sudeći po magazinu ”Varajeti”, film je snimljen za oko 200 dana. Pomoćnik urednika Gordon Stejnfort je, sa druge strane, rekao da je snimanje trajalo skoro godinu dana. Bilo kako bilo, zbog ”Isijavanja” su odložena ostvarenja ”Crveni” Vorena Bitija i ”Otimači izgubljenog kovčega” Stivena Spilberga, jer su čekala na svoj red u studiju ”Elstree”

Kad se ovaj film, nastao prema istoimenom romanu majstora horora Stivena Kinga, pojavio u bioskopima, reakcije publike i kritike bile su užasne. Priča o ludilu porodice Torens i paranormalnim događajima koje proživljavaju u praznom hotelu u brdima Kolorada za kritičare je bila toliko grozno snimljena da su redatelja i glavnu glumicu Šeli Duval nominirali za dve Zlatne maline, a čak ni te ‘nagrade’ nisu mogli da osvoje.

Istovremeno, Stiven King se javno odrekao te ekranizacije zbog Kjubrikovih odstupanja od knjige. Posebno mu je zamerao što je lik Torensove supruge, koju je glumila Šeli, pretvorio u običnu histeričnu ženu koja je tu ‘samo da vrišti i bude glupa’.

Stiven King je ideju za svoje remek-delo dobio 1974. godine, kada je sa suprugom Tabitom proveo jednu noć u izolovanom hotelu ”Stenli”. Tada je imao zastrašujuće snove, na osnovu kojih je tri godine kasnije napisao knjigu koja mu je donela svetsku slavu.

“To nije lik o kojem sam pisao”, govorio je King, čiji scenario za film Kjubrik navodno nikad nije ni pročitao.

No, Duval nije vrištala samo kako bi se uživela u ulogu. Opsesivni Kjubrik ju je stvarno doveo do ruba živaca kako bi što vernije prikazala strah pred kamerom.

“Moraš da izgledaš očajno, svima traćiš vreme, požuri, uradi sve kako sam ti rekao”, rekao je reditelj glumici u jednom od snimljenih trenutaka ‘iza kamere’.

Duval nije smela da komunicira s bližnjima, a kada su snimali slavnu scenu s bejzbolskom palicom, naterao ju je da je ponovi 127 puta. Glumičine natečene crvene oči u sceni rezultat su pravog plakanja. Reditelj nije dao filmskoj ekipi da se saoseća s umornom glumicom te im je to često ponavljao na setu.

Nakon snimanja, Duval je Kjubriku dala ispale pramenove svoje kose da mu pokaže pod kolikim je stresom bila.

Kultna scena u kojoj Džek Nikolson (prema kome je Stenli imao sasvim korektan odnos) razbija vrata toaleta sekirom i govori ‘Here’s Johnny’ (Evo ga Džoni) snimana je tri dana. Većinu tog vremena, Šeli je zaista provela u zamračenoj prostoriji, bez znanja o tome što će se sledeće dogoditi. Njeno vrištanje u filmu je stvarno.

Čuvena rečenica iz filma ”Evo ga Džoni” preuzeta je iz slavnog uvoda za šou Džonija Karsona, a Nikolson ju je dodao na vlastitu inicijativu.

Glumica je zbog stresa kasnije imala ozbiljnih psihičkih problema, a u intervjuu od pre nekoliko godina rekla je kako još viđa pokojnog Robina Vilijamsa, s kojim je glumila u “Popaju”.

“Jako volim Robina. Mislim da on nije mrtav, nego samo menja oblike” izjavila je glumica.

Kjubrik je svojevremeno razmišljao o tome da ulogu Džeka Torensa dodeli Robertu de Niru i Robinu Vilijamsu. Nakon što je odgledao ”Taksistu” i ”Morka i Mindi”, odustao je od te ideje. Jedan od njegovih omiljenih filmova bio je ”Glava za brisanje” u režiji Dejvida Linča. Naveo ga je kao inspiraciju za svoje horor ostvarenje.

Sličnu torturu prošao je i Sketman Kroters, koji glumi kuvara. Kroters je prihvatio ulogu na insistiranje svog prijatelja Nikolsona, no, Kjubrik se potrudio da i Sketmanu presedne snimanje, pa je scenu razgovora između njega i dečaka Denija snimao više pd 100 puta. Glumac je u jednom trenu izgubio živce i izdrao se na režisera: ‘Pa, dobro,Stenli, šta želiš od mene’. Reditelj je samo nastavio da snima.

Dečak Deni Lojd na snimanjima je bio fantastičan, ali iskustvo s kontroverznim režiserom mu je zapečatilo karijeru. Kasnije je snimio još jedan TV film i to je bilo to. U vreme snimanja Lojd, koji je imao samo sedamgodina, nije bio svestan da snima horor – mislio je da se radi o drami. Inače, nije ga pogledao sve do svoje sedamnaeste godine.

Filmsko udruženje Amerike (MPAA) u ono vreme nije odobravalo trejlere u kojima se prikazuje krv. Zato je Kjubrik, kako ne bi morao da odustane od reklame u kojoj krv izbija iz lifta, ”ubedio” komisiju da se radi o vodi punoj rđe.

Blizanke Liza i Luis Barns glumile su prikaze koje Deni viđa dok se na tricikl vozi zlokobnim hodnicima hotela. Ni one nisu imale karijeru nakon “Isijavanja”.

“Na snimanju nam je bilo dobro, pogotovo zato što nas je Džek Nikolson prihvatio, ali kasnije nas nijedna glumačka agencija nije htela jer smo glumile u hororu”, rekle su u jednom intervjuu. Na snimanju su proslavile 11. rođendan, koji im je organizirao Stenli. Za poklon su dobile bočicu lažne krvi.

“To je bila ista ona tekućina u kojoj smo morale da ležimo u jednoj sceni”, rekle su kasnije. Dok ih je režiser u toj sceni polivao lažnom krvlju, morale su da budu jako mirne.

“Bilo nam je hladno. Ali nije nam smetalo, tada nam je to bilo fora”, rekle su sestre.

Film je naročito inspirisao muzičare. Tako mu je, primera radi, popularni hevi-metal bend ”Slipknot” odao počast spotom za numeru ”Spit It Out”, dok je njegova radnja bila osnova za ”The Kill”, benda ”Thirty Seconds to Mars”.

Hotel Overluk, u kojem se odvija radnja romana i filma, u stvari je ‘glavni negativac’, zgrada sagrađena na indijanskom groblju iz kojeg “isijavaju” zle sile. Na kraju knjige hotel izgori, no, čak i stvaran život se poigrao sa filmskom ekipom. Dok su snimali jedan prizor izbio je veliki požar i spalio set unutar hotela. Kjubrik je navodno umirao od smeha zbog te podudarnosti, pogotovo jer je izabrao da se film (i po tome) završi drugačije od Kingove knjiške ideje.

Tajne poruke o slijetanju na Mesec

Teoretičari zavera su u detaljima iz brojnih kultnih scena ‘Isijavanja’ iščitali Stenlijevo priznanje kako je on zapravo autor snimka sletanja Apola 11 na Mesec. Budući da je Kubrick uverljivo prikazao putovanje svemirom u svom remek delu ‘2001: odiseja u svemiru’, oni koji ne veruju da je čovek ikad sletio na Mesec veruju kako je šetnja Nila Armstronga i kolega astronauta zapravo snimljena u nekom studiju, a da je autor Kjubrik kojem je NASA platila da to snimi.

U ‘Isijavanju’ se tako u ostavi vide velike količine ‘Tang’ soka u prahu, kojeg je pila posada Apola 11. Kada Džek na pisaćoj mašini ispisuje čuvene redove ‘All work and no play’, reč “All” izgleda kao A11, što se opet odnosi na misiju Apolo. Duhovi blizankinja koje se ukazuju Deniju prema teoretičarima zavere predstavljaju NASA-in svemirski program ‘Gemini’ (Blizanci).

Autor: Danilo Krša



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar