INTERVJU

Feđa Stojanović za Objektiv: “Teško je držati korak sa ovim ludim svetom” (VIDEO)

"Pozorište je pozorište - i mora se razlikovati od filma i televizije. Kako god da je predstava snimljena, ili koliko god da je tehnika napredovala nemoguće je dočarati taj osećaj koji se stvara i gradi između glumaca i publike"

Foto/E-stock/Jovan Jovanović

Popularna predstava Opere i teatra Madlenianum “Plavi Anđeo”, rađena po motivima istoimenog filma u kome je svetsku slavu stekla glumica Marlen Ditrih, a zasnovana na romanu “Profesor Unrat” Hajnriha Mana, ponovo će se naći pred publikom, ali ovoga puta onlajn!

Komad je premijerno odigran 2013. godine, a profesora Emanuelna Rata tada je maestralno odigrao glumac Feđa Stojanović s kojim smo razgovarali o stvaranju te predstave koja je osvojila srca publike (i kritičara), budućnosti pozorišta nakon aktuelne pandemije koronavirusa i planovima u okviru najavljene letnje scene na Tašmajdanu – čije će daske i sam oprobati.

“Plavi anđeo ima, mogu slobodno tako reći, specijalno mesto u mom srcu. Moram priznati da prisvajam deo zasluga za njeno stvaranje”, počinje priču Stojanović i dodaje kroz osmeh:

“Naime, na mene je svojevremeno veliki utisak ostavio film i ta neverovatna životna priča profesora Imanuela Rata, koji se prepustio nepredvidivoj ljubavnoj igri sa daleko mlađom i zavodljivom pevačicom Lolom. Velika želja mi je bila da igram glavnu ulogu, te sam morao da sačekam pravu priliku (ali i godine) da mi se ta želja i ostvari.”

Predstava koju je režirao i adaptirao Erol Kadić okupila je čuvena imena srpskog glumišta, te su se, osim Stojanovića koji je tumačio lik profesora, u glavnim ulogama našli i Sloboda Mićalović (Lola), legendarni Vlastimir Đuza Stojiljković (Feliks), Ivan Jevtović kao Markus…

Iako je doživeo mali broj igranja, “Plavi anđeo” je, priseća se glumac, veoma brzo postao miljenik ljubitelja pozorišta.

“Napravili smo odličnu stvar. Predstava s elementima mjuzikla, odličnom glumačkom postavom, fenomenalnom Bobom koja je tumačila mladu pevačicu i naravno nezaboravnim i neponovljivim Đuzom. Drago mi je što se publici odmah svidela, iako smo je igrali možda samo tridesetak puta, i dan danas mi je ostao u sećanju lep osećaj kada se setim te ekipe i druženja.”

“Plavi anđeo” je priča o zabranjenoj i neshvaćenoj ljubavi izmedju gimnazijskog profesora i varjietetske pevačice.

Njihova ljubav trpeće napade i neodobravanja njihove okoline, ali ona daje smisao njihovom postojanju, njihove dve usamljene duše nalaze svoje utočište i svoju sreću jedna u drugoj.

Nažalost, setno se priseća Stojanović, cena te romanse je previsoka, profesor Rat u potpunosti gubi svoj ugled, poštovanje, bogatstvo…

“Tema koja mi je oduvek bila interesantna. Zanimljiva, ali tužna priča o čoveku koga ljubav u potpunosti uništi, dovede ga na granicu egzistencije, da bi on – na samom kraju, tu granicu metaforički i prešao. Stara deviza koja savršeno opisuje ovu priču je, svakako, ona da je ljubav slepa, te i da nije svaka ljubav srećna, niti da ima srećan kraj”, objašnjava glumac.

Tokom meseci izolacije pozorišni život u potpunosti je stopiran, ali ubrzo nakon što su mere opreza i zabrana stupile na snagu veliki broj pozorišta odlučio je da pokrene onlajn program emitovanja predstava putem različitih platformi.

Iako smo imali prilike da različite naslove gledamo u udobnosti svog doma, ovaj vid spajanja teatra i digitalnog sveta, kako Stojanović ističe, ima i svoje prednosti, ali i mane.

Foto/Printscreen/Youtube

“Pozorište je pozorište – i mora se razlikovati od filma i televizije. Kako god da je predstava snimljena, ili koliko god da je tehnika napredovala nemoguće je dočarati taj osećaj koji se stvara i gradi između glumaca i publike. Mnogo se izgubi kada delo predviđeno za binu i gledanje uživo pratite preko “malih ekrana”. S druge strane, veliki broj kvalitetnih predstava više nikada neće ugledati svetlost dana – osim ako nisu negde zabeležene, sačuvane od zaborava što je ipak sada na neki način urađeno. Period za nama je bila svojevrsna prilika da se prisetimo baš tako nekih ostvarenja koja smo zaboravili”, dodaje dramski umetnik.

Predstavnici pozorišta doneli su odluku da sezonu nastave izvođenjem predstava na otvorenoj bini Tašmajdana, a publika će imati priliku da uživa u nekim od najpopularnijih dela, te će se na programu naći i čuveni “Let iznad kukavičjeg gnezda” Beogradskog dramskog pozorišta, u kome ulogu ima i Stojanović.

“Verujem da će nama biti lakše da se “vratimo u igru”. Mi ovu predstavu igramo već 15 godina, imali smo na stotinu izvođenja i zaista mislim da biste mogli da nas probudite u pola noći i da bismo se sasvim dobro snašli. Ideja pozorišta na otvorenom je odlična, a svakako će za mnoge biti novo iskustvo kome se radujemo. Jedino nam preostaje da gledamo u nebo i nadamo se da nam neko nevreme neće pokvariti ugođaj”, objašnjava uz smeh glumac.

On dodaje da je prosto neverovatno koliko je ta predstava svevremena i aktuelna, sad više nego ikad!

“Borba za slobodu, makar i begom od realnosti, tema je koja nas prati u modernom svetu. Radnja se odigrava u ludnici, a šta je to no svet i vreme koje nas orkužuju: ludo, brzo, s kojim je teško održati korak. Pogledajte neka istaknuta lica koja upravljaju ovom planetom – i sigurno ćete ih pronaći među našim junacima”, zaključuje Stojanović.

Autor: Danilo Krša

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar